Brazilská policie vyšetřuje případ hromadné vraždy fanoušků fotbalového týmu

Policie v brazilském Sao Paulu vyšetřuje další případ násilí spojeného s fotbalovým fanklubem. Tři útočníci vpadli do sídla jednoho z fanklubů fotbalového týmu Corinthians a zabili osm lidí, kteří právě připravovali transparenty před místním derby. Policie vyloučila, že by byl zločin motivovaný klubovou rivalitou a přiklání se k tomu, že má souvislost s drogovou mafií, která prorůstá do fanklubů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská policie (ilustrační foto)

Brazilská policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Policie už má jména podezřelých z masakru, zatím je ale podle dostupných informací nechytila. Mělo by jít o tři muže.

Přestože potyčky včetně násilných mezi fankluby dvou týmů, které hrály derby - Corinthians a Palmeiras - jsou časté, v tomto případě jde podle vyšetřovatelů spíš o pomstu nebo boj mezi drogovými gangy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prorůstání kriminality do fotbalových fanklubů je v Brazílii časté, policie vyšetřuje vraždu fanoušků Corinthians. Podrobnosti od zpravodaje Davida Koubka

Příkaz k útoku měli údajně dát členové vlivné zločinecké organizace v Sao Paulu. Čtyři z osmi obětí měly navíc v minulosti problémy se zákonem.

Byli zatčeni kvůli obchodu s drogami nebo kvůli krádežím. Podle zveřejněných informací byli i v současné době někteří z nich do obchodu s drogami zapojení a z odposlechů vyplývá, že měli mít spory s jinými gangy.

Prorůstání kriminality do fanklubů

Prorůstání kriminality do fanklubů je v Brazílii časté. Právě v Sao Paulu je to podle policie velký problém. Klub Corinthians má celkem 30 milionů fanoušků a organizovaný fanklub Corinthians je největší na světě, má 100 tisíc členů.

Nejen mezi nimi, ale také uvnitř fanklubů jiných týmů prý působí skryté a maskované buňky kriminálních skupin, které se organizují uvnitř věznic. A právě zločinci z těchto organizací se často dostávají na stadiony a podle policie vyvolávají násilnosti.

Přestože poslední masakr nejspíš nemá nic společného přímo s fotbalem, je násilí v Brazílii s tímto sportem spojené. Loni zemřelo v přímé souvislosti s fotbalem, s rivalitou fanoušků, 18 lidí. Je to nejvíc ze všech zemí na světě.

Odborníci a policisté přitom předpokládají, že letos ještě násilností oproti loňskému roku přibude. Policie proto žádá fotbalové kluby, aby se snažily v této věci něco udělat. Například je tlačí k tomu, aby fanklubům nedávaly vstupenky, aby si je všichni museli kupovat. Některé kluby to už dělají.

K násilí a bitkám i přímo na stadionech přesto dochází. Problém je mimo jiné v nedůsledném postihu pachatelů toho násilí. Sice skončí před soudy, ale ty je většinou nepotrestají. Podle ministerstva sportu končí procesy trestem jen ve 3 procentech případů.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme