Brazilská prokuratura už kvůli korupci okolo ropné firmy Petrobrás obvinila 36 lidí

Brazilští vyšetřovatelé obvinili v obřím skandálu kolem zakázek pro polostátní ropný gigant Petrobrás již 36 osob. Z korupce, praní špinavých peněz a zločinného spolčení se budou zodpovídat mimo jiné manažeři šesti největších brazilských inženýrských a stavebních společností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petrobras je největší firma v Latinské Americe (ilustrační foto)

Petrobras je největší firma v Latinské Americe (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jedná se o firmy OAS, Camargo Correa, UTC Engenharia, Galvão Engenharia, Mendes Júnior a Engevix. Ty se přitom podílejí na řadě infrastrukturních projektů v zemi a mohou od nich být v případě dalšího vyšetřování odstaveny.

Firmy si na tajných schůzkách rozebíraly zakázky Petrobrásu a uměle tak zvyšovaly cenu.

Státní zástupce Deltan Dalagnol popsal zmanipulované tendry jako dopředu domluvenou fotbalovou ligu nebo hazardní hru.

Problém mají i politici

Peníze měli dostávat i politici, kteří do vedení ropné společnosti nominovali své lidi.

Vyšetřovatelé začali rozkrývat pozadí obřího korupčního schématu před měsíci. Teď na tiskové konferenci v jihobrazilské Curitibě upozornili, že proces se ještě dlouho potáhne a přibudou možná i další obvinění.

„Obviněné osoby ukradly hrdost všech Brazilců," řekl nejvyšší prokurátor Rodrigo Janot.

Petrobrás je největší firma v Latinské Americe. Má na starosti mimo jiné dobývání nově objevených ropných nalezišť u brazilského pobřeží.

Skandál je možná časovanou bombou i pro prezidentku Dilmu Rousseffovou. V letech, kdy předsedala dozorčí radě Petrobrásu, měla její strana a koaliční partneři dostat podle médií na úplatcích v přepočtu až 100 miliard korun.

Bývalí šéfové brazilské polostátní ropné společnosti Petrobrás Paulo Roberto Costa (vlevo) a Nestor Cervero (vpravo) během slyšení před brazilskými kongresmany (snímek z února 2014) | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme