Brazilské Tour do Rio jde do poslední etapy. Cyklistiku někde propagují i na školách

V Brazílii se dnes jede poslední etapa největšího cyklistického závodu v Latinské Americe. Tour do Rio se nedá srovnávat se špičkovými evropskými podniky. Navíc cyklistika není na jihoamerickém kontinentu příliš rozšířený sport ani rekreační činnost. Jedna z etap ale vedla městem, kde jízdu na kole jako fyzickou aktivitu znovu objevují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti ze školního cyklistického oddílu zdraví cyklistu v cíli 4. etapy Tour do Rio

Děti ze školního cyklistického oddílu zdraví cyklistu v cíli 4. etapy Tour do Rio | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Čtvrtá etapa cyklistické Tour do Rio končila v Teresópolis. Všude kolem vysoké hory, panoramata podobně nádherná jako v Alpách. Když jsou vrcholky v mracích, hory vypadají, jako by se vznášely ve vzduchu.

Cíl závodu byl už na začátku města, slavnostní dojezd ale dál – v areálu golfového klubu. Tam, kam se vešlo tak sto, dvě stě diváků. Mezi nimi desítky dětí - v helmách a některé i v cyklistických rukavicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

V brazilském městě Teresópolis propagují cyklistiku na škole, zájem dětí je velký, zjistil zpravodaj David Koubek

„V naší škole máme už druhým rokem cyklistický kroužek, díky podpoře od vlády pro venkovské školy,“ říká Isabel Costová, ředitelka základní školy Albino Teixeira da Rocha ve vesnici za městem.

„Kromě rozvíjení týmové práce a spolupráce tak naplňujeme dětské sny o tom jezdit na kole, nebo vůbec mít kolo. Z osmapadesáti žáků má doma bicykl jen 5 dětí,“ doplňuje Costová. Třeba dvanáctiletý Misael proto jezdí se školou na kole moc rád.

Hlavní je bezpečnost

Jedním z mála, kdo má doma vlastní bicykl, je desetiletý Arlei. Jezdí se školou, ale prý i sám nebo s kamarády. Ale nikdy na silnici - jeho strejdu totiž porazilo na kole auto a on umřel. Usměvavý kluk říká, že se školou už prý byli na kole nejmíň stokrát. A jeho sen je jezdit jednou podobné závody.

Bezpečnost je zásadou číslo jedna školního cyklistického kroužku, říká Carla Rabellová, která má na radnici Teresópolis na starosti školství.

„Dělají vždycky doslova manévry, protože škola stojí u rušné státní silnice. Děti vozí autobusem na bezpečné místo: Kromě toho děti učí, jak se chovat v provozu, jak si zajistit bezpečnost, že nesmějí zapomínat helmu a chrániče. A mít kola označená a viditelná."

Starosta Teresópolis Márcio Catão je cyklistice nakloněný | Foto: David Koubek

I sama Carla sedá často do sedla. Tady k horám, daleko od rušného velkoměsta, to podle ní patří. „Jako obyvatelka Teresópolis a učitelka to tak nějak cítím. A myslím, že jsme na dobré cestě být v tomhle ostatním příkladem."

Projekt by rádi rozšířili i do dalších škol. Ve městě koneckonců mají i speciální MTB-park pro horská kola. A na výjezdech z města jsou značky, které žádají řidiče, aby předjížděli cyklisty opatrně, s dostatečným odstupem.

Cyklistice i závodu Tour do Rio je nakloněný i starosta Márcio Catão. „Dokud budu pracovat pro radnici, tenhle závod u nás nebude chybět. Je to skvělá záležitost. Vše pro sport!"

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme