Bývalý brazilský prezident prý mařil vyšetřování korupčního skandálu koncernu Petrobras

Brazilská politická krize spojená s korupčním skandálem opět zasáhla bývalého prezidenta Lulu. Generální prokurátor navrhl nejvyššímu soudu, aby povolil vyšetřování Luize Inácia Luly da Silvy a dalších 29 politiků i byznysmenů kvůli korupci. Bývalý populární prezident zapojení do údajného zločinného spolčení odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva | Zdroj: Reuters

Nejvyšší státní zástupce Rodrigo Janot otevřel dosud asi největší obvinění v kauze, která způsobila současnou vládní krizi.

Někdejší politická superstar, levicový prezident Lula, se podle něj snažil mařit vyšetřování obří korupční kauzy kolem ropného koncernu Petrobras. Do té jsou zapletené kromě polostátního gigantu také významné průmyslové společnosti a velká část politických stran.

Podle prokurátora Janota mělo údajné zločinné spolčení dvě hlavní politické osy. První je Strana pracujících prezidentky Dilmy Rousseffové a jejího předchůdce Luly.

Druhá je strana PMDB viceprezidenta Michela Temera. Ta se snaží Rousseffovou odvolat, Temer přitom v těchto dnech už sestavuje náhradní vládu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme