Carnajev dostal za podíl na atentátu při maratonu v Bostonu trest smrti

V americkém Bostonu vyvrcholil jeden z nejsledovanějších soudních procesů posledních let. Porota odsoudila k trestu smrti Džochara Carnajeva, usvědčeného ze zorganizování atentátů na maraton v Bostonu v roce 2013. Tři lidé při útocích zemřeli, více než 264 dalších si odneslo zranění. Carnajevův obhájce se ještě může proti verdiktu odvolat, očekává se, že tak učiní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupkyně Carmen Ortizová na setkání s médii po skončení soudního líčení, na němž si atentátník Džochar Carnajev vyslechl verdikt odsuzující ho k trestu smrti

Státní zástupkyně Carmen Ortizová na setkání s médii po skončení soudního líčení, na němž si atentátník Džochar Carnajev vyslechl verdikt odsuzující ho k trestu smrti | Zdroj: Reuters

Úleva, smutek, šance obrátit list a zapomenout za tragické události jara 2013 – tak hodnotí mnozí přeživší a pozůstalí verdikt v procesu s Džocharem Carnajevem.

Dvanáctičlenná porota volila mezi trestem smrti a možností doživotního vězení. O verdiktu rozhodla po necelých patnácti hodinách zvažování důkazů.

Hlavní žalobkyně Carmen Ortizová označila verdikt, podle kterého má být Džochar Carnajev usmrcen injekcí, za přiměřený a spravedlivý.

„Tento proces je důležitou ukázkou amerických hodnot, tedy toho, že i nejhorší kriminálník si zaslouží spravedlivý proces. Porota rozhodla, že Džochar Carnajev za svůj zločin musí zaplatit životem. Atentát nebyl náboženského charakteru a rozhodně neodráží skutečnou víru muslimů. Šlo o politicky motivovaný útok s cílem zastrašit Spojené státy,“ řekla státní zástupkyně.

Rozhodnutí poroty o trestu smrti muselo být jednomyslné. Pokud by se stalo, že některý z porotců nabude dojmu, že by Carnajev neměl být potrestán popravou, byl by obviněný automaticky odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění. Soud se sice konal v americkém státě Massachusetts, kde byl trest smrti před víc než 30 lety zrušen, ale Carnajev byl souzen podle federálních zákonů, které hrdelní trest připouštějí.
Zdroj: ČTK

Porota během několikaměsíčního procesu vyslechla svědectví 150 lidí, včetně obětí a pozůstalých, kteří přišli při explozích v cílové rovince bostonského maratonu o své nejbližší, a odmítla hlavní tezi obhajoby, podle které byl Džochar pod vlivem svého staršího bratra Tamerlana a na jeho činech se projevilo nelehké dětství.

Rodina Carnajevových – etničtí Čečenci, kteří žili v Kyrgyzstánu a Dagestánu – emigrovala do Spojených států v roce 2002 a jen obtížně hledala cestu do amerického života. Jen dva členové poroty získali během projednávání dojem, že Džochar Carnajev svých činů lituje a má výčitky svědomí.

Mnozí přeživší, jako například Karen Brassardová, označují verdikt za možnost konečně vydechnout a pohnout se v životě dál. Zdaleka ne všichni jsou však v otázce trestu smrti jednotní.

Jak Českému rozhlasu v průběhu procesu potvrdili někteří obyvatelé Bostonu, i přes hrůzu útoků považují za humánnější doživotní vězení. Podle průzkumů by takový verdikt upřednostnila drtivá většina obyvatel státu Massachussetts, který trest smrti zrušil v 80. letech.

Džochar Carnajev | Foto: Reuters

Džochar Carnajev k němu je odsouzený, protože ho porota usvědčila z federálních zločinů. Očekává se, že obhajoba se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Verdikt tak podle expertů může být jen prvním krokem na cestě k úplnému uzavření tragické kapitoly v Bostonu.

Lenka Kabrhelová, ČTK, Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme