Část východního pobřeží Spojených států zasáhla tisíciletá voda. Zemřelo nejméně 8 lidí

Americké státy Jižní a Severní Karolína ochromila tisíciletá voda. Zemřelo už nejméně 8 lidí. Prudké víkendové deště zhoršil vlhký vzduch z hurikánu Joaquim v Karibiku. V ulicích některých měst východního pobřeží napršelo tolik vody, že pod hladinou zmizela i zaparkovaná auta. Tisíce lidí jsou bez elektřiny. Přehrady jsou plné na své maximum. Lidé by podle guvernérky Jižní Karolíny Nikki Haleyové raději neměli vycházet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy ve městě Ocean City ve státě New Jersey

Záplavy ve městě Ocean City ve státě New Jersey | Zdroj: Reuters

„Takové deště na pobřeží Jižní Karolíny nebyly tisíc let. Tak velké to je. Potřebujeme teď každou ruku. Pokud jste ale doma, zůstaňte tam. Tohle není něco, co byste si měli venku fotit, kde by si děti mohly hrát. Voda není bezpečná, jsou v ní bakterie,“ říká Haleyová.

Déšť už ale podle agentury Reuters začíná slábnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záplavách na východním pobřeží USA mluvila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Bouře přinesla do některých částí Jižní Karolíny od pátku 500 milimetrů srážek. Dnes by to mělo být podle americké meteorologické služby 50 až 150 milimetrů.

Jižní Karolína hlásí šest mrtvých, z toho čtyři lidé zahynuli při dopravních nehodách. Další dvě oběti na životech zaznamenaly úřady v Severní Karolíně.

Přívalové deště zaplavily dálnice podél pobřeží Jižní Karolíny mezi městy Charleston a Georgetown. Devítitisícový Georgetown se ocitl z větší části pod vodou a čtyři významné dálnice vedoucí do města byly uzavřeny.

Záplavy také postihly Columbii, hlavní město státu, kde se hladina řeky Congaree podle místních úřadů během 12 hodin zvedla o tři metry. Obyvatelé si mají převařovat vodu určenou k pití, protože narušeno je potrubí.

Na francouzské riviéře odklízí škody po povodních, doprava tu funguje jen částečně

Číst článek

Záplavy ve městě Atlantic Avenue city ve státě New Jersey | Foto: Reuters

Guatemala hlásí po sesuvech půdy 131 mrtvých, stovky dalších lidí se pohřešují

Číst článek

Úřady rovněž občany vyzvaly, aby raději nevyjížděli na silnice. V osmi městech regionu včetně Columbie platí zákaz nočního vycházení. Místní školy a univerzity zrušily dnešní vyučování a přednášky.

Kvůli velké vodě byla na více než stokilometrovém úseku uzavřena důležitá dálnice na východním pobřeží USA Interstate 95. Dálniční policie napočítala 315 kolizí a 318 případů zaplavení vozovky. Postižena je také železniční doprava. Nevyjel například osobní vlak z New Yorku do Miami.

Na mnoha místech padly srážkové rekordy. V Charlestonu byly zaznamenány nejvydatnější srážky za říjen, a to během pouhých prvních čtyř dní měsíce.

ČTK, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme