Castro možná navštíví Spojené státy, Obama zase kubánskou Havanu

Vůdce komunistické Kuby Raúl Castro možná navštíví Spojené státy. Americký prezident Barack Obama by zase mohl odjet do kubánské Havany. Vzájemná návštěva těchto státníků by znamenala další průlom v pokusu šéfa Bílého domu o narovnání americko-kubánských vztahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem

Americký prezident Barack Obama se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem | Zdroj: ČTK

Návštěva prezidenta Castra se ještě sice neplánuje, mluvčí Bílého domu Josh Earnest ji ale na dotaz novinářů nechtěl úplně vyloučit.

„V tuto chvíli je to hypotetická otázka. A co se týče návštěvy amerického prezidenta na Kubě, není to nic šokujícího. Přinejmenším jde o důležitou věc z hlediska národní bezpečnosti,“ odvětil.

Prezident Obama mimo jiné chce, aby Kongres uvolnil hospodářskou blokádu karibského ostrova. Američané by také brzy mohli mít na Kubě své diplomatické zastoupení a ambasádu ve Washingtonu má získat i Havana.

Média očekávají, že se k možné vzájemné návštěvě dnes oficiálně vyjádří sám Obama.

Spojené státy mění vztahy s Kubou po víc než 50 letech. Americký prezident Barack Obama to zdůvodnil malou úspěšností a zastaralostí dosavadní konfrontační politiky, kterou USA zavedly v roce 1961. Oteplování vztahů tento týden potvrdil i kubánský vůdce Raúl Castro.

Průlom v americko-kubánských vztazích - chronologie vztahů od roku 1959 | Foto: ČTK

ČRo, Tea Veseláková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme