České univerzity hledají nové studenty na veletrhu v Brazílii

Zdaleka ne každý student v Brazílii ví, kde v Evropě leží Česká republika. Někteří už ale slyšeli, že se tu dobře a kvalitně studuje. Podíl na tom má účast tuzemských univerzit na brazilském veletrhu vzdělání Eduexpo. Tamní vláda sice kvůli rozpočtovým škrtům zrušila velkorysý program podpory studia v zahraničí, české univerzity přesto doufají, že Brazilců přijede studovat víc než doposud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České univerzity hledají nové studenty na brazilském veletrhu vzdělání Eduexpo 2015

České univerzity hledají nové studenty na brazilském veletrhu vzdělání Eduexpo 2015 | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Několik velkých místností konferenčního centra v Belo Horizonte je zaplněných. Vzduch houstne a teplota stoupá.

Zástupy mladých Brazilců se tlačí u stánků. Tři zrovna prohlížejí leták se siluetou Ještědu.

Dva z nich kromě angličtiny umí i trochu německy, což není úplně zvykem.

Přehrát

00:00 / 00:00

České univerzity chtějí brazilské studenty. Podrobnosti přináší reportáž zpravodaje ČRo Davida Koubka

"Jakákoliv zkušenost v zahraničí se počítá. I kdyby šlo jen o stáž. Je dobrá do životopisu. A plynná angličtina je dnes nutnost. Cokoli navíc je plus, " vysvětluje student práv Eduardo.

Jeho spolužačce Marjoret příliš nezáleží na tom, do jaké země půjde. Chtěla by se zaměřit na mezinárodní právo. Českou republiku prý zná díky pivu, Praze, historii a slyšela, že tam jsou dobré školy. Nejvíce se zajímá o finanční podmínky studia a možnost legálního přivýdělku při studiu v cizí zemi.

Vycestovat za vzděláním doposud pomáhal mladým Brazilcům velkorysý program podpory studia Věda bez hranic. Určen byl pro studenty technických oborů. Brazilská vláda z něj za čtyři roky rozdala přes 100 tisíc stipendií. Kvůli rozpočtové krizi teď ale hrozí, že ministerstvo školství nová místa zcela zmrazí.

Situaci to velmi zkomplikovalo třeba studentovi techniky, Luisovi. Neměl sice vybranou zemi, ale byl rozhodnut studovat v zahraničí. Hledat nepřestává. Musí mnohem víc zvažovat, kolik do studia vloží a jak výnosnou práci může díky studiu získat.

„Nejčastější otázky jsou opravdu ohledně stipendií,“ potvrzuje prorektorka Technické univerzity v Liberci Soňa Jandová.

České univerzity hledají nové studenty na brazilském veletrhu vzdělání Eduexpo 2015 | Foto: David Koubek

České univerzity se do programu zapojily později a mnoho od něj čekaly.

„U nás je celá řada studentů ze zahraničí. Brazilských studentů máme ale zatím málo, spíše jednotky. Myslím, že by to určitě pomohlo,“ míní prorektorka Jandová.

„Zvolili jsme tuto formu propagace. Spojili jsme se s Univerzitou Hradec Králové a Univerzitou Pardubice. Snažíme se propagovat naše studijní programy, věřím, že nám to do budoucna přinese ovoce. Demografická křivka stále klesá a počty studentů jsou stále velmi nízké,“ upřesňuje.

Stánek Study in Czech Republic na veletrhu ve třech brazilských městech reprezentuje ještě tři univerzity z Brna a Západočeskou univerzitu z Plzně. U vedlejšího stánku se představuje pět pražských vysokých škol, sdružených v projektu Study in Prague.

České univerzity hledají nové studenty na brazilském veletrhu vzdělání Eduexpo 2015 | Foto: David Koubek

„Snažíme se zahraničním studentům pomoci tím, že poplatek za studium v angličtině máme poměrně nízký. Každý rok usilujeme, abychom od ministerstva získali příspěvek na stipendia,“ vysvětluje prorektor Vysoké školy chemicko-technologické Pavel Hasal. Dobře podle něj fungují doporučení od známých nebo od rodičů.

Zkušeným lovcem zahraničních studentů pro ČVUT je Josef Kolář, proděkan Fakulty informačních technologií. „Jsme k tomu nuceni, protože česká studentská populace klesá. Teď se nacházíme v Česku poměrně hluboko v propadu.“

Situace by se podle Koláře mohla trochu zlepšit během příštích pěti let.

„Pro technické univerzity je tak jediná možnost hledat šikovné studenty v zahraničí,“ dodává.

David Koubek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme