Charleston se vzpamatovává z útoku, Obama kritizoval dostupnost zbraní

Obyvatelé amerického Charlestonu se vzpamatovávají z útoku v tamním černošském kostele. Devět lidí při střelbě zahynulo. Podezřelý jednadvacetiletý běloch je už ve vazbě. Policie vyšetřuje útok jako zločin motivovaný nenávistí. Případ vyvolal debatu o rasismu ve Spojených státech i o pravidlech držení střelných zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pieta před kostelem v americkém Charlestonu, kde po útoku střelce zemřelo devět lidí

Pieta před kostelem v americkém Charlestonu, kde po útoku střelce zemřelo devět lidí | Zdroj: Reuters

Modlitby, smuteční akce, pietní shromáždění a tiché vzpomínky – památku obětí útoku v Charlestonu si připomínají místní obyvatelé i komunity po celých Spojených státech.

Jedenadvacetiletý muž podezřelý z útoku skončil po 14hodinové pátrací akci v policejní cele. Podle policie motivovala útočníka rasová nenávist. Bělošský mladík vešel ve středu večer do kostela a téměř hodinu seděl s účastníky při čtení z bible, pak začal střílet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o tom, jak se Charleston vzpamatovává z útoku v kostele, natočila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Sestřenice pastora místní kongregace, který je jednou z devíti obětí zločinu, popsala události, jak jí je vylíčil jeden ze svědků. Podle Sylvie Johnsonové střelec pětkrát nabil zbraň a pokračoval v mačkání spouště, i když se ho od činu reverend snažil odradit.

Smutek, bolest a hněv, ale také víra, že se lidé v Charlestonu semknou a tragédii překonají – takové pocity líčí mnozí místní obyvatelé.

Soustrast rodinám obětí vyjádřil prezident Barack Obama, který je, jak řekl, rozhořčený a zarmoucený útokem, který se odehrál v jednom z historicky nejdůležitějších kostelů afroamerické komunity v regionu.

Prezident zároveň kritizoval dostupnost střelných zbraní ve Spojených státech. Veřejnost vyzval, aby si přiznala, že se podobné případy masového násilí se zbraněmi dějí ve Spojených státech mnohem častěji než jinde v rozvinutém světě a je na čase tragický trend změnit.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme