CIA na twitteru simulovala přenos ze zabití bin Ládina, vysloužila si kritiku

Zpravodajci CIA se rozhodli na twitteru připomenout v simulovaném „živém přenosu“ pět let od zabití Usámy Bin Ládina. Namísto zájmu veřejnosti ale sklidili vesměs negativní reakce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Kampaň jakoby v reálném čase sdílela s publikem detaily operace v pákistánském Abbottábádu před 5 lety a přinesla u veřejnosti v lepším případě pozdvižená obočí, v horším pak i ostrou kritiku.

Mnozí přenos na twitteru CIA označili za absurdní, groteskní. Dokonce až za neprofesionální a neuctivý vůči všem, kdo se na akci před 5 lety podíleli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Simulovaný přímý přenos, který CIA prezentovala, způsobil vlnu kritiky i otázek, říká zpravodajka ČRO v USA Lenka Kabrhelová

Usámu Bina Ládina zastřelili po 10 letech usilovného pátrání příslušníci speciálního komanda při zvláštní operaci v Abbottábádu, o které však tehdy nebyla pákistánská vláda informována.

Akce způsobila i velký skandál a dodnes se diskutuje o tom, zda veřejnost zná celou pravdu o dopadení a samotné smrti bin Ládina.

Prezentace CIA na twitteru sice není novinkou, ale běžně tato zpravodajská agentura zásobuje uživatele sociálních sítí perličkami z historie a zajímavostmi, které se váží k novodobým událostem.

Před pěti lety zabilo americké komando Usámu bin Ládina

Číst článek

Ředitel CIA John Brennan tvrdí, že odstranění Usámy bin Ládina mělo nejen symbolický, ale i strategický význam na síť Al Káída.

Hrozba zůstává

Nicméně i on připustil, že i když se podařilo zlikvidovat velkou síť teroristické sítě Al-Káida, její buňky stále operují a představují dál riziko.

I pět let po připomínaném zásahu je totiž zjevné, že násilný džihádismus zůstává globální hrozbou.

Jen v posledním roce zažily teroristické útoky téměř všechny kontinenty. Teroristé udeřili v Americe, Evropě, na Blízkém východě, v jihovýchodní Asii i v Africe.

Na „binládinovské“ dědictví si teď nárok extremistické hnutí Islámský stát, o němž zpravodajci připouštějí, že je fenoménem, jehož vliv sahá do mnoha zemí.

A vymýtit ho bude stát další velké úsilí.

Usáma bin Ládin - dopadení | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme