CIA se brání kritice za své metody během výslechů. Prý zachránily mnoho životů

Zpráva vyšetřovacího výboru amerického Senátu tvrdě kritizuje mučení používané zpravodajskou službou při vyslýchání podezřelých z terorismu. CIA také vytýká, že zákonodárcům dávala špatné informace o výsledcích vyšetřování. Ředitel agentury John Brennan však trvá na tom, že díky metodám získala CIA informace, které zachránily mnoho životů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mučení používali vyšetřovatelé za vlády prezidenta George Bushe mladšího po atentátech v září 2001. Zpráva vyšetřovacího výboru Senátu mnohé šokovala. CIA ale označuje své metody za odůvodnitelné a ospravedlnitelné.

Ředitel CIA John Brennan také nesouhlasí s tím, že by jeho agenti dávali Kongresu zavádějící informace. CIA má podporu u některých republikánských senátorů, kteří tvrdí, že brutální metody vedly k dopadení mnoha důležitých teroristů.

Ne všichni republikánští senátoři ale s argumenty CIA souhlasí. Vlivný republikánský senátor John McCain zprávu vypracovanou demokratickými senátory podpořil.

Prezident Barack Obama řekl, že používání mučících postupů výrazně poškodilo pověst Spojených států ve světě. Počítalo se s tím, že informace budou hodně nepříjemné, proto se raději různé americké organizace na možné reakce lidí, například v muslimských státech, připravily.

„Přijali jsme preventivní opatření na našich velvyslanectvích ve světě. Nikdy není úplně ideální doba ke zveřejnění takové zprávy. Pro nás bylo důležité uznat, že něco, co jsme dělali, bylo špatné. Kategoricky prohlašuji, že kdokoli by ještě používal takové metody a nerespektoval moje příkazy, toho poženeme k odpovědnosti za porušení práva,“ uvedl v prohlášení prezident Obama.

Zprávy o mučení používaném vyšetřovateli CIA si všímají všechna světová media. Například francouzský deník Le Monde má hned několik článků s titulky jako "Otřesná zpráva o mučení páchaném CIA", nebo "Spojené státy čelí temné éře ve svých dějinách". V analýze na webu BBC se píše, že zpráva senátorů je silně nepříjemné čtení, ale alespoň vrhá tolik potřebné světlo do některých temných míst v Americe. Rakouský deník Kronen Zeitung nadepsal svůj článek "Zúčtování s Bushem", a o samotném raportu senátorů říká, že je to "500 stránek výbušných informací".

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme