Clintonová debatu s Trumpem vyhrála, tvrdí CNN. Kandidát republikánů byl častěji v defenzivě

První debatu amerických prezidentských kandidátů ovládla podle stanice CNN Hillary Clintonová. Se svým rivalem Donaldem Trumpem se bavili o tématech, jako jsou ekonomika, rasové problémy, ale i boj proti Islámskému státu. Oba kandidáti se během duelu mnohokrát střetli. Očekává se, že by debata do prezidentské kampaně mohla výrazně promluvit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První debata prezidentských kandidátů Clintonové a Trumpa

První debata prezidentských kandidátů Clintonové a Trumpa | Zdroj: Reuters

Více než devadesátiminutovou diskusí se prolínaly obvinění, kritika i ostré slovní výpady. Mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem proudila nařčení z rasismu, sexismu i vyhýbání se placení daní.

Na výkon kandidátů se velmi netrpělivě čekalo, před začátkem duelu mezi nimi totiž byl ve volebních preferencích jen minimální rozestup. První komentáře k pondělnímu duelu nyní favorizují demokratickou kandidátku.

Ekonomika, rasové problémy, válka v Iráku a ostré střety. Clintonová s Trumpem se utkali v debatě

Číst článek

Televizní stanice CNN zveřejnila bleskové odhady reakcí voličů po debatě - podle nich Donald Trump v preferencích výrazně ztratil, 62 procent oslovených by se přiklonilo k Hillary Clintonové.
Kandidátka Demokratické strany podle CNN zatlačila Donalda Trumpa do defenzivy kvůli jeho výbušné povaze a protože odmítá zveřejnit své daňové přiznání.

Republikán Donald Trump se podle konzervativní stanice Fox News snažil Clintonovou vykreslit jako kariérní političku, která nenabízí voličům žádné změny. Clintonová byla ale podle Fox News na Trumpovy útoky připravenější.

Americká média také zjistila, že kandidáti v průběhu debaty několikrát nemluvili pravdu. Větší tendence měl v tomto směru spíše Donald Trump. Například řekl, že nemůže zveřejnit své daňové přiznání kvůli auditu, ve skutečnosti to ale zákon nezakazuje.

Veřejnost si všimla také toho, že si Trump na rozdíl od Clintonové na závěr debaty nepotřásl rukou s moderátorem Lesterem Holtem. Následně na svém Twitteru napsal, že byl s moderátorem nespokojený, protože se debata nevěnovala skandálu kolem e-mailů jeho rivalky, aktivitám nadace manželů Clintonových ani útoku na americkou ambasádu v Benghází.

Lenka Kabrhelová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme