Clintonová nebude stíhána kvůli používání soukromé pošty

Proti americké demokratické uchazečce o funkci prezidenta Hillary Clintonové nebudou vznesena žádná obvinění za používání soukromého e-mailu v době, kdy byla šéfkou diplomacie, oznámila dnes ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová. Dodala, že se tak rozhodla na základě doporučení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a prokurátorů pověřených touto kauzou. Rok trvající vyšetřování se tak podle ní uzavírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Inspekce amerického ministerstva zahraničí již v květnu dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely porušila vládní pravidla.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdila, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.

FBI v úterý oznámila, že soukromou e-mailovou Clintonové prošlo v době, kdy byla ministryní zahraničí, 110 zpráv obsahujících tajné informace. Zároveň obvinila ji a její podřízené z toho, že s e-maily zacházeli "nesmírně lehkomyslně". Trestní stíhání Clintonové ale FBI nedoporučila.

Američtí republikáni závěry FBI kritizovali a z případu se snažili politicky co nejvíc vytěžit, aby ukázali Clintonovou jako dostatečně nevěrohodnou k tomu, aby byla s to zastávat prezidentský úřad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme