Clintonová přijala kandidaturu demokratů na prezidentku, zaútočila na Trumpa

Spojené státy překonaly zásadní milník ve své historii - ve Filadelfii poprvé v historii přijala nominaci jedné z velkých politických stran žena. Hillary Clintonová slíbila optimistickou budoucnost a změny, ze kterých budou těžit všichni Američané. Bývalá ministryně zahraničí se také ostře vymezila proti svému konkurentovi z Republikánské strany Donaldu Trumpovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová na sjezdu demokratů ve Filadelfii

Hillary Clintonová na sjezdu demokratů ve Filadelfii | Zdroj: Reuters

Demokratická strana svůj sjezd pojala jako oslavu. Ještě před projevem Hillary Clintonové vystoupila zpěvačka Katy Perry a kandidátku na americkou prezidentku pak uvedla její dcera Chelsea.

V úvodu téměř hodinového projevu Clintonová poděkovala svému soupeři z primárek Berniemu Sandersovi za „jeho inspirativní kampaň“. Slíbila, že v případě vítězství v listopadové volbě nad republikánem Donaldem Trumpem bude prezidentkou pro všechny Američany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hillary Clintonová oficiálně přijala kandidaturu Demokratické strany na prezidentku USA. Její vystoupení sledovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

„Budu prezidentkou demokratů, republikánů i nezávislých," prohlásila a za svou prioritu označila vytváření nových a lépe placených pracovních míst. „Od prvního až do posledního dne v úřadu, a to obzvlášť na místech, která byla dlouho opomíjená,“ zdůraznila.

V proslovu nezapomněla ani na kritiku Donalda Trumpa, který podle ní nemá na to být vůdcem země. Clintonová míní, že Amerika čelící problémům doma i v cizině potřebuje pevné vedení a kolektivního ducha, zatímco její republikánský soupeř podle ní jen šíří strach z budoucnosti a snaží se Američany rozdělit.

„Donald Trump říká - a teď ho cituji: Vím o takzvaném Islámském státu víc než generálové. Ne, Donalde, nevíš. Měla jsem tu čest pracovat blízko našich vojáků a zkušených veteránů řadu let, takže vím, jak se mýlí,“ uvedla.

Na závěr projevu Hillary Clintonové nechyběly ani padající konfety a stovky balonků, se kterými si pinkali nejen delegáti, ale i samotná kandidátka na prezidentku.

Lenka Kabrhelová, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme