Clintonová si před klíčovým kolem primárek zřejmě zajistila nominaci demokratů

Americká politička Hillary Clintonová dosáhla na nominaci Demokratické strany do podzimních voleb. Podle součtů agentury AP si bývalá ministryně zahraničí zajistila potřebný počet hlasů delegátů, kteří budou rozhodovat na červencovém stranickém sjezdu. Dnes budou o stranických nominacích rozhodovat voliči v klíčových primárkách v šesti amerických státech od New Jersey po Kalifornii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Agentura AP přepočítala jak volitele z primárek, tak i takzvané superdelegáty, kteří se mohou rozhodovat podle vlastního uvážení.

Jestli jsou počty agentury AP správné, znamenalo by to, že by se někdejší první dáma stala úplně první ženou v amerických dějinách, které se podařilo získat prezidentskou nominaci za jednu z velkých politických stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hillary Clintonová dosáhla na nominaci Demokratické strany do voleb amerického prezidenta. Podle součtů agentury AP si zajistila potřebný počet delegátů pro červencový stranický sjezd

Potvrzení výsledků by také znamenalo porážku vermontského senátora Bernieho Sanderse. I pokud by ale údaje AP nebyly přesné, měla by si dnes bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová nominaci zajistit. V primárkách totiž budou hlasovat demokraté z dalších šesti amerických států.

„Podle médií stojíme na prahu historické chvíle. Ale pořád máme před sebou hodně práce. Čeká nás poslední kolo voleb a budeme bojovat o každý hlas, obzvláště tady v Kalifornii,“ vyzvala Clintonová voliče v Kalifornii, Montaně, Novém Mexiku, Severní a Jižní Dakotě a New Jersey, aby šli k volbám.

Řada mladých nedůvěřuje Clintonové

Největší pozornost se přitom soustředí na západoamerickou Kalifornii, kde se podle očekávání odehraje důležitý souboj mezi Sandersem a Clintonovou.

Například pro Billyho Gilarpieho z kalifornského Sacramenta se má situace jasně: Bernie, nebo nic. 23letý vládní zaměstnanec podobně jako řada mladých lidí nedůvěřuje Hillary Clintonové. Příznivci 74letého politika žádají, aby vytrval až do červencového sjezdu, i kdyby to mezi demokraty vyvolalo nesmiřitelný boj.

Živnostník Michael Chavez naopak Clintonovou považuje za zkušenou a nejkvalifikovanější pro prezidentský úřad.

Bernie Sanders už oznámil, že chce o demokratickou nominaci bojovat dál. Tvrdí, že média počítají špatně. Jejich kalkulace prý nebere v úvahu hlasy takzvaných superdelegátů, kteří mohou na nominačním sjezdu hlasovat bez ohledu na výsledky primárek.

A protože nominaci oficiálně potvrdí až nominační konference, bude se vermontský senátor snažit získat na svou stranu superdelegáty, kteří by teď dali svůj hlas spíš jeho rivalce.

Sandersův mluvčí řekl, že hlavním úkolem jeho týmu teď bude přesvědčit ty, kdo rozhodnou o volbě demokratického prezidentského kandidáta, že Bernie Sanders bude silnějším soupeřem pro pravděpodobného republikánského uchazeče o prezidentské křeslo.

Všechno nasvědčuje tomu, že za republikány bude o Bílý dům bojovat Donald Trump. Ten získal všechny delegáty k republikánské nominaci už na konci května. Porazil tak celkem 16 stranických soupeřů.

Republikáni budou o svém kandidátovi rozhodovat na konci července na stranickém sjezdu v Clevelandu. Teprve po nich vyšlou svého kandidáta do boje o Bílý dům i demokraté, kteří budou rovněž koncem července rozhodovat na kongresu ve Filadelfii.

Donald Trump, Hillary Clintonová | Foto: Creative Commons Attribution 4.0 International Gage Skidmore BU Rob13

Anna Jadrná, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme