Dallas uctil zabité policisty. Jejich oběť připomínalo pět prázdných křesel

Pět prázdných křesel připomínalo při včerejší pietě v Dallasu policisty, které minulý táden při demonstraci proti policejnímu násilí na černoších zastřelil černošský veterán. Útok vyvolal obavy z možného zhoršení vztahů mezi americkými komunitami. Prezident USA Barack Obama vyzval během akce Američany, aby odmítli strach a zoufalství tváří v tvář zprávám o násilí. Vyjádřil také podporu dallaskému policejnímu sboru a vyzdvihnul odvahu padlých mužů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět prázdných křesel připomínalo při pietě v Dallasu zabité policisty

Pět prázdných křesel připomínalo při pietě v Dallasu zabité policisty | Zdroj: Reuters

Víra a naděje. Tato dvě slova, a hlavně jejich obsah, v posledních dnech zaměstnávají mysl sedmatřicetileté Shetamii Taylorové.

Matka pěti dětí se musí od minulého čtvrtka spoléhat na invalidní vozík, na němž bude jezdit zřejmě ještě několik měsíců. Při útoku, který střelec rozpoutal během protestu proti policejní brutalitě, jí kulka zasáhla nohu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietu za zabité policisty v Dallasu přiblížila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Zatímco Shetamia chránila vlastním tělem patnáctiletého syna, oba je stejným způsobem zachránil jeden z policistů. Jak Shetamia řekla Českému rozhlasu, „hrdinskému úsilí“ dallaského sboru bude navždy vděčná.

Stejně tak chce žena věřit tomu, že americká společnost dramatické události poslední doby překoná.

V naději a víře v to, že Spojené státy nejsou tak rozdělené, jak by se mohlo zdát, se snažil povzbudit Dallas a s ním i zbytek země i prezident Barack Obama.

Na Američany apeloval, aby se i přes sérii tragických zpráv a narůstající napětí snažili najít společnou řeč, překonat cynismus i předsudky, vůči kterým – jak připomněl – není imunní nikdo.

O tom, že se jak policie, tak i veřejnost musejí snažit hledat k sobě cestu, tak aby mezi nimi mohla fungovat tolik potřebná důvěra, je přesvědčený i Broderick Valentine z dallaské speciální zásahové jednotky.

Policista afroamerického původu a bývalý voják námořnictva, jak říká, dobře rozumí problémům, s nimiž se potýká černošská komunita. Stejně tak by si však přál, aby veřejnost měla větší pochopení pro to, v jak stresujících podmínkách pracuje policejní sbor.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme