Demokratický sjezd ve Filadelfii: Clintonová čeká na nominaci, příznivci Sanderse zuří

Ve Filadelfii začal sjezd demokratů, který má stvrdit nominaci Hillary Clintonové do boje o Bílý dům. V listopadových volbách by měla demokratická kandidátka změřit síly s republikánským soupeřem Donaldem Trumpem, který získal nominaci své strany minulý týden v Clevelandu. Úvod konference demokratů poznamenala aféra kolem zveřejněných e-mailů stranického vedení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová na sjezdu Demokratické strany

Hillary Clintonová na sjezdu Demokratické strany | Zdroj: ČTK

Emaily údajně obsahují důkazy o podpoře Clintonové na úkor jejího soupeře z primárek Bernieho Sanderse.

Sanders kandidaturu Clintonové proti Trumpovi opakovaně podpořil a vyzval stoupence demokratů k jednotě. Radikální stoupenci vermontského senátora ale nehodlají Clintonové nic odpustit a stále zvažují, jak její nominaci na poslední chvíli zvrátit.

Nervozitu zvyšuje tvrzení demokratů, že za zveřejněním důvěrných e-mailů stojí Rusko. O útoku na stranické servery informovala Demokratická strana už v dubnu, a najatá soukromá bezpečnostní agentura prý tehdy objevila v akci hackerů jasnou ruskou stopu.

Nervozita z Moskvy

Skutečnost, že data byla zveřejněna až po třech měsících těsně před nominačním sjezdem demokratů, podle stranických expertů potvrzuje záměr Moskvy ovlivnit americké volby.

Obsah e-mailů tvrdě kritizují Sandersovi stoupenci a strana, jejíž vedení se v pondělí za skandál "hluboce omluvilo", podle komentátorů čelí hrozbě rozkolu. Skupina asi pěti set demonstrantů se v pondělí shromáždila před filadelfskou radnicí, odkud se pod hesly "Nominujte Sanderse, nebo v listopadu prohrajete!" přesunula ke sjezdové hale.

Policie se snažila udržet demonstranty na chodnících, aby neblokovali dopravu v centru. Podle CNN jsou protesty silnější, než byly demonstrace během republikánského nominačního sjezdu v Clevelandu.

Město spaluje letní vedro, teploty se blíží čtyřicítkám. Na ulicích byly rozmístěny stany a demonstranti mají k dispozici lahve s vodou a led. Policistům, kteří sjezd střeží, radnice poskytla dva kamiony plně naložené balenou vodou a energetickými nápoji.

O nominaci Clintonové se bude rozhodovat v úterý, druhý den sjezdu. Zatím není zřejmé, zda k tomu dojde aklamací, tedy vyjádřeném obecného souhlasu, nebo jmenovitým hlasováním. V prvním případě by Sanders musel zbavit své delegáty povinnosti hlasovat podle výsledku primárek.

Bývalá první dáma má formálně přijmout nominaci v závěrečném projevu ve čtvrtek.

Během konference se očekávají projevy řady prominentních řečníků v čele s prezidentem Barackem Obamou a první dámou Michelle Obamovou, viceprezidentem Joem Bidenem nebo bývalým demokratickým prezidentem Billem Clintonem, manželem kandidátky.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme