Do olympiády zbývá rok a den. Rio ujišťuje, že všechno zvládne, a těší se na turisty

Už za rok a den začnou v Rio de Janeiru letní olympijské hry. Místní politici i podnikatelé se mimo jiné těší na příliv turistů. Atraktivní sportovní svátek chtějí brazilské úřady využít nejen k propagaci někdejšího hlavního města i celé Brazílie jako turistické destinace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný stadion v Rio de Janeiru, kde se budou odehrávat tenisová klání

Rozestavěný stadion v Rio de Janeiru, kde se budou odehrávat tenisová klání | Zdroj: Reuters

„Hotely budou plné. To víme už teď,“ říká šéf odboru cestovního ruchu na radnici v Riu Antonio Figueireda de Mella.

„Už teď máme rezervovaných 90 procent kapacit v hotelech pro olympijské výbory, můžeme soudit, že přijede nejméně půl milionu turistů z ciziny,“ odhaduje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách Ria de Janeiro na olympiádu a o tom, co všechno si do ní město slibuje, natáčel zpravodaj ČRo David Koubek

Brazilská agentura na podporu turistiky už teď pomalu vkládá do propagačních spotů olympijskou symboliku. Rio de Janeiro by podle jejích plánů mělo být vstupní branou do země, cizince chce ovšem lákat i do zbytku země.

Větší příliv hostů čekají například v Salvadoru, který byl vůbec prvním hlavním městem Brazílie.

Luiz Blanc z tamní asociace hotelů očekává, že olympijský turista stráví v Brazílii asi 14 dní. „A několik z nich zcela jistě věnuje cestám mimo Rio de Janeiro. Počítáme s tím, že nám to trochu pomůže,“ podotýká.

Myslí však, že země musí umět nabídnout turistům něco navíc. „Máme tady soužití různých náboženství, máme tu černošskou kulturu a to všechno můžeme využívat. Už se to také děje, třeba Afroameričané ze spojených států sem jezdí právě kvůli tomu. Ale turistika jen za sluncem a mořem, to nikoho nepřitáhne,“ dodává.

I on přitom kritizuje to, jak se Brazílie předvedla při loňském mistrovství světa ve fotbale. Samotnou sportovní akci nakonec zvládla, turisté však naráželi na „šlendriány“, jako byla nedodělaná letiště nebo špatné služby.

ČRo představil projekt Olympijský rok, bude sledovat osm českých sportovců

Číst článek

Z toho by se chtěla Brazílie, a obzvlášť Rio, ponaučit. „Chceme v první řadě ukázat novou image Brazílie. Brazílie, která dokáže plánovat, dokáže věci stihnout včas a v rámci plánovaných nákladů. Myslím, že Rio de Janeiro tohle ukáže zbytku země i celému světu,“ věří Antonio de Mella.

Právě tohle jeho šéf – starosta Rio de Janeira Eduardo Paes – hodně hlídá. Možná i proto, že by, jak se proslýchá, chtěl po olympijských hrách kandidovat na prezidenta.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme