Do Sillicon Valley bez kravaty. Ve světě takzvaných startupů uspěli i Češi

Jsou úspěšní, inspirativní a uspěli v tvrdé konkurenci, to vše mají společné podnikatelé, kterým se podařilo prorazit v americkém Sillicon Valley. Mekka inovativního byznysu láká na západ Spojených států podnikatele z celého světa, včetně České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarová mince

Dolarová mince | Foto: Fotobanka Pixabay

Podnikatelský svět amerického Křemíkového údolí má svá vlastní pravidla. Podle Ondřeje Homoly, jednoho z úspěšných českých podnikatelů v San Franciscu, je zásadní vstřícnost a otevřenost novému.

„Prostředí je tady stimulující k tomu, aby si lidi pomáhali. Vy víte co to je, něco vybudovat. Třeba dnes mi radí pán, který v osmdesátých letech platil Stevu Jobsovi, aby mu radil,“ říká Ondřej Homola, jehož firma patří k oceňovaným startupům v oblasti vzdělávacích technologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je jejich recept na úspěch v americkém Sillicon Valley? S českými podnikateli tam natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová

Nereálná očekávání, neznalost jazyka, prostředí a kontextu jsou podle něj hlavními nástrahami, se kterými podnikatelé z České republiky bojují. Potvrzuje to i Radek Janků, "služebně mladší" majitel startupu v automobilovém průmyslu. Jak říká, adaptace na zákony Silicon Valley má občas i humorné aspekty.

„Já jsem třeba měl problém sám se sebou, abych tu zapadl. Když jsem přijel poprvé, tak jsem měl oblek, jednou dokonce kravatu a to bylo hodně špatně. Každý mi říkal, ty budeš určitě z Evropy. Když jsem si tedy koupil startupovou mikinu, abych tady zapadl, tak jsem pak přijel do Evropy na konferenci a zase byl za trhana.“ směje se podnikatel Radek Janků.

Ať už v mikině nebo méně trendy oděvu, s ostatními se shoduje na tom, že úspěch záleží na tom, co skutečně umíte a nabízíte.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme