Donald Trump naznačil, že by vlastníci zbraní mohli zastavit Hillary Clintonovou

Republikánský kandidát Donald Trump čelí hněvu za nové výroky, které podle kritiků můžou podněcovat k násilí. Trump naznačil, že by jeho příznivci mohli zastavit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou využitím svého práva držet a používat střelné zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump na shromáždění v Severní Karolíně

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump na shromáždění v Severní Karolíně | Zdroj: Reuters

Donald Trump během předvolebního shromáždění v Severní Karolíně narazil na to, že vítěz prezidentských voleb bude mimo jiné vybírat soudce amerického Nejvyššího soudu.

Své příznivce varoval, že Hillary Clintonová by do funkce dosadila liberální soudce, což by podle něj ohrozilo práva majitelů střelných zbraní.

Naznačil přitom, že by zastánci zbraní mohli Clintonovou na cestě k vítězství zastavit. „Pokud se rozhodne vybrat své soudce, aby ten zákon prosadila, tak s tím nemůžete dělat vůbec nic. Na druhou stranu, vlastně můžete,“ řekl Trump.

Výroky republikánského kandidáta vyvolaly okamžitou odezvu. Kritici Donalda Trumpa obvinili z podněcování násilí a nenávisti. Jeho kampaň ale tvrdí, že měl při proslovu k příznivcům na mysli politické kroky.

„To, co Trump řekl, je nebezpečné. Osoba, která se uchází o místo prezidenta Spojených států, by neměla vyzývat k násilí vůči komukoliv,“ sdělil mluvčí Hillary Clintonové Robby Mook.

Podle slov Trumpova mluvčího Jasona Millera je naopak vše v pořádku. Trump prý o zákonu o svobodě ozbrojování sotva mluvil:

„Toto téma lidi, kteří jsou proti zákonu, spojuje. Dává jim zároveň velikou politickou sílu. Všichni tito lidé proto budou volit pro Trumpa.“

Lenka Kabrhelová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme