Druhá noc protestů v Milwaukee: násilí, střelba a několik raněných

Ve Spojených státech se znovu rozhořela debata o policejních metodách vůči menšinám. Ve městě Milwaukee už druhou noc za sebou protestovali tamní obyvatelé proti policejní brutalitě. Vlnu rozhořčení rozpoutala smrt dalšího Afroameričana, který zemřel při policejním zásahu. Bez násilí se neobešly ani samotné protesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situaci v Milwaukee se podařilo policistům zklidnit až nad ránem

Situaci v Milwaukee se podařilo policistům zklidnit až nad ránem | Zdroj: Reuters

Situaci v Milwaukee se po druhé noci protestů podařilo zklidnit brzy nad ránem. V noci ale protesty znovu provázelo násilí, a dokonce i výstřely.

Podle policie utrpěl jeden člověk střelné zranění. Není ale zatím jasné, jestli šlo o jednoho z demonstrantů nebo někoho, kdo byl náhodně na místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké město Milwaukee ovládly protesty proti policejní brutalitě. Ani samotné manifestace se ale neobešly bez násilí, padly během nich výstřely a několik lidí je zraněných

Zraněný je také jeden policista, kterého zasáhl kámen. Protest následoval po poklidné pietní vzpomínce na zastřeleného Sylvilla Smitha.

Skupinky zhruba 200 demonstrantů se pak přetlačovaly s policií až do rána. Nakonec ale policisté nenasadili do akce Národní gardu, kterou guvernér Wisconsinu aktivoval pro všechny případy už o víkendu.

V pondělí byl v Milwaukee také vyhlášen zákaz nočního vycházení od desáté hodiny večer. Úřady tak chtějí předejít dalším demonstracím.

Zastřelený mladík

Najevo začínají vycházet také nové okolnosti týkající se sobotního zásahu policie. Nově je potvrzeno, že skutečně šlo o černošského muže, 23letého Sylvilla Smitha, který při rutinní silniční kontrole začal utíkat.

Policista, který ho zastavil, mimochodem také Afroameričan, začal Sylvilla pronásledovat, a když ozbrojený mladík nepustil z ruky ruční zbraň, policista na něj vystřelil.

Jeho nadřízení zatím nezveřejnili záznam z kamery, kterou měl policista na uniformě. Policie ale tvrdí, že postupoval v souladu se zákonem. V tuto chvíli je 24letý policista postaven mimo službu.

Situaci v Milwaukee se podařilo policistům zklidnit až nad ránem | Foto: Reuters

Menšiny a policie

Za poslední měsíce jde už o několikátý podobný případ ve Spojených státech. Obnovení důvěry mezi policií a často frustrovanými Afroameričany potrvá zřejmě velmi dlouho, zvlášť v místech, jako je Milwaukee.

Ani tam nejde o první případ. Město se zhruba 600 tisíci obyvatel patří vůbec k nejsegregovanějším ve Spojených státech. Na brutální postup policistů si obyvatelé často velice zanedbaných čtvrtí s vysokou kriminalitou stěžují dlouhodobě.

Před dvěma týdny koalice několika občanských sdružení vyzvala k vytvoření civilní komise, která by měla zjistit, proč Milwaukee patří k městům, kde je vůbec největší procento Afroameričanů ve vězení a stejně tak je mezi černošskou populací rekordní nezaměstnanost.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme