'Dvacet sekund vašeho videa změní historii Ameriky,' píšou Čechovi, který natočil kolaps Clintonové

Když se Zdeněk Gažda vydal jako každý rok na tryznu ke Ground Zero, nemohl tušit, že jím natočené záběry možná ovlivní výsledek prezidentských voleb. Přesto se to může stát. Nejspíš jako jediný totiž natočil okamžik, kdy se Hillary Clintonové udělalo nevolno, s pomocí ochranky nastoupila do auta a odjela. Video už má podle něj na twitteru víc než 10 milionů zhlédnutí. Chodí mu tisíce zpráv, podle kterých udělal dobře, a podobný počet lidí ho zase za zveřejnění videa kritizuje. Zdeněk Gažda tvrdí, že rozhodně nikomu nechtěl ublížit ani pomoct.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Gažda. Čech, který natočil kolaps Hillary Clintonové

Zdeněk Gažda. Čech, který natočil kolaps Hillary Clintonové | Foto: Zdeněk Gažda

„Bylo patnácté výročí pádu Dvojčat, chodím tam každým rokem,“ řekl Českému rozhlasu Čech Zdeněk Gažda. Bývalý hasič, nyní manažer, který žije v New Jersey, rád fotí, natáčí videa a dává je na internet. Proto ho lákalo, že bude moci natočit spoustu významných politiků, kteří ceremoniál navštívili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Gažda Českému rozhlasu vysvětluje, jak se mu podařilo natočit kolaps Hillary Clintonové a co poté následovalo

„Dostal jsem se až k nim, stál jsem dva metry před Hillary Clintovou, Michaelem Bloombergem, Rudym Gulianim a Donaldem Trumpem. Stál jsem tam s nimi asi 15 minut, točil jsem a fotil. Trvá ale strašně dlouho, než přečtou přes tři tisíce jmen, takže jsem asi po půlhodině odešel a šel jsem si prohlédnout památník,“ vypráví Gažda.

Také ho zaujala policejní auta a šel se na ně podívat. Hillary Clintonová zrovna vyrazila i s doprovodem k autu, které na ni čekalo. Prošla ani ne tři metry od Zdeňka Gaždy, který si nejdříve nevšiml ničeho zvláštního.

„Pak jsem začal točit video, jak nastupuje nebo čeká na auto, a v ten moment se to stalo. Než to auto přijelo, měla nějaké menší zdravotní problémy a nástup do auta zvládla s pomocí ochranky,“ popisuje Gažda moment, který ho proslavil, aniž by po tom toužil.

Parkinsonova choroba a zametání důkazů. Na sociálních sítích lidé spekulují o zdraví Clintonové

Číst článek

„Dal jsem video na twitter jen proto, že kolem mě prošla Hillary Clintonová. To se teď tak dělá, cokoliv člověk vyfotí, dá to na facebook nebo na twitter. Tak jsem to tam prostě dal a bohužel nebo bohudík jsem byl jediný, který to natočil. Teď se to tady hodně řeší. Nikomu jsem tím videem ale nechtěl ublížit ani pomoct. Šlo mi o to, že kolem mě prošla Hillary Clintonová,“ vysvětluje.

Poslední dva dny se na něj hrnou tisíce reakcí ze sociálních sítí, přes mail i telefon. „Televizní společnosti a rádia mi furt telefonovaly a chtěly povolení video použít. Je to zajímavé, ale nikomu tím videem nechci ublížit. Doufejme, že Hillary bude zdravá a pustí se do prezidentských voleb,“ přeje si Gažda.

Hillary Clintonová (v černých brýlích) při pietní akci na Ground Zero v New Yorku 11. září 2016. Vlevo bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg | Foto: Zdeněk Gažda

Sociální sítě a média podle něj patří k moderní době. „Když jsem to točil, tak jsem nemyslel, že se to takhle rozjede. Hodně mi chodí zprávy, že jsem udělal špatnou věc, když jsem to pustil do světa. Jiní mi píšou, že 20 sekund mého videa změní historii Ameriky. Je to 50 na 50. Ale nelituji toho, to patří k životu,“ dodává Zdeněk Gažda. Čech, který nechtěně zasáhl do americké prezidentské kampaně.

Clintonová má zápal plic a přerušila kampaň. Trump překvapil, doufá, že se jeho soupeřka brzy zotaví

Číst článek

David Bernardy, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme