Ekvádor zavedl víza pro Kubánce. Zalekl se masové migrace

Migrace je ožehavé téma nejen v Evropě, ale i v Americe. Ekvádor zavádí od 1. prosince víza pro Kubánce – tedy pro občany země, se kterou je ve stejné levicové politické alianci. V Havaně se kvůli tomu dokonce v pátek demonstrovalo, což je na kubánské poměry docela nevídaná věc. Ekvádor oznámil zavedení víz teprve ve čtvrtek a hlavním důvodem je právě migrace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kubánci protestovali před ekvádorským velvyslanectvím v Havaně proti zavedení víové povinnosti

Kubánci protestovali před ekvádorským velvyslanectvím v Havaně proti zavedení víové povinnosti | Zdroj: Reuters

V prohlášení ministerstva zahraničí a lidské mobility stojí, že Ekvádor chce chránit Kubánce před zneužíváním a porušováním jejich práv, což se jim může přihodit kvůli nebezpečnému pohybu a bezskrupulózním obchodníkům s lidmi.

Období bezvízového styku mezi zeměmi nebylo nijak dlouhé, turistická víza pro Kubánce Ekvádor zrušil loni v dubnu. Od té doby se ještě zvětšil příliv Kubánců do Ekvádoru. Za posledních pět let jich tam odcestovalo 120 tisíc a třeba v hlavním městě Quitu mají už skoro kubánskou čtvrť, La Floridu.

Kubánci létají do Ekvádoru buď nakupovat to, co doma nemají, nebo se v zemi chtějí na čas usadit. Čím dál víc se ovšem přes Ekvádor snaží dostat do Spojených států.

Za velkou migrační vlnou je podle médií to, že se Kubánci bojí, že Spojené státy změní svou imigrační politiků po oteplení vztahů mezi Washingtonem a Havanou. Doposud totiž platilo, že emigrant či přistěhovalec z Kuby dostává automaticky v USA trvalý pobyt.

Ekvádor je s Kubou v politické alianci, tedy v Latinskoamerickém bolívarském svazu ALBA. Podobně jako Ekvádor se ovšem zachoval další levicový spojenec Kuby i Ekvádoru, Nikaragua, která také zavedla víza.

V Kostarice na hranici s Nikaraguou je tak teď asi 3000 Kubánců, kteří by se jinak dostali dál na sever k vytouženým americkým hranicím. Řada z nich přitom zaplatila i tisíce dolarů převaděčům.

Jihoamerická levice oslabuje

Zavedení víz pro Kubánce Ekvádorem a Nikaraguou ještě více oslabí levicovou alianci, kterou podporoval hlavně bývalý venezuelský prezident Hugo Chávez. Svazek narušily už ekonomické problémy Venezuely, která ho ekonomicky podporovala.

Levice v Jižní Americe teď zažívá trochu horší časy. Venezuelské chávezovské straně hrozí, že ztratí v nedělních volbách většinu v parlamentu. V těžké vnitropolitické situaci je také brazilská prezidentka Dilma Rousseffová ze strany pracujících i chilská socialistická prezidentka Michelle Bacheletová.

Už příští týden v Argentině nastoupí nový prezident, který už teď odklání zemi z levicového kurzu. A ekvádorský prezident Rafael Correa, jeden z protagonistů sdružení ALBA, řekl, že už dál nebude kandidovat ve volbách.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme