Euforie u dolu San José. Záchrana v Chile jde rychleji, než se čekalo

Záchranná operace v chilském dole San José, která začala dnes nad ránem, pokračuje překvapivě dobře. Na povrch se už podařilo dopravit třináct zavalených horníků, kteří pod zemí strávili více jak dva měsíce. Celkem bude ale vytažení všech mužů trvat určitě déle než den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První zachráněný horník, Chille, důl San José

První zachráněný horník, Chille, důl San José | Zdroj: ČTK

„Rodiny, které už se dočkaly svých horníků, zažívají naprostou euforii a pomalu se stěhují do města Copiapó, kam jsou zachránění muži převáženi,“ popisuje z místa Petr Zavadil z České televize. Zatím podle něj převažují převážně pozitivní ohlasy na všechno. „V tuhle chvíli opravdu není na místě žádná zásadní kritika, možná se objeví později,“ dodal Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zavadil z České televize v odpoledním Radiožurnálu.

Podle báňského inženýra Pavla Pirunčíka z hlavní báňské záchranné stanice v Mostě byly záchranné práce prováděny tak důkladně, že neočekává komplikace při samotném vytahování horníků. Přitom speciální záchranná klec Fénix, kterou horníky z dolu vytahují vzhůru, prý není nijak unikátní. Něco podobného by se použilo i pro záchranu horníků v českých dolech.

„Sám jsem se setkal s něčím podobným a na sklonku osmdesátých let byla k dispozici podobná kapsle, podobný kontejner na záchranu havířů, v trochu větších rozměrech. Spouštěla se jámou. Sám jsem se touto kapslí spouštěl,“ řekl Pirunčík.

V Chile je nicméně všechno, zdá se, perfektně připravené a jde přesně podle plánu. Dokonce možná o trochu rychleji. Čas potřebný na vytažení jednoho horníka je lehce pod avizovanou hodinou. A vypadá to, že záchranáři jsou čím dál tím sehranější a tempo zrychlují.

Obavy ale panují

Na povrchu je v tuto chvíli už deset horníků. Venku tak už je jediný Bolivijec nebo nejmladší člen skupiny, kterému je jen devatenáct, i jeden z horníků, který se během pobytu podzemí zasnoubil se svou dlouholetou partnerkou a čeká ho teď svatba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Báňský inženýr Pavel Pirunčík a redaktor Ondřej Bouda ve Světě o druhé.

Neustále ale panují obavy, že se může něco pokazit. A může to být prakticky cokoliv. Od zhroucení se šachty až po to, že horníci odmítnou vstoupit do kapsle, protože se obávají patnáctiminutové cesty šachtou půl metru v průměru na povrch. Nicméně zatím se záchranáři setkali s mnohem menšími problémy, než očekávali.

U horníků, kteří už prošli pečlivou lékařskou prohlídkou je zaznamenán maximálně vyšší tlak nebo nižší hladinu cukru, což je v tak stresové situaci normální reakce. Druhý zachráněný si dokonce našel čas i na vtípky, než se svěřil do péče lékařů. Z dolu vyvezl několik kamenů jako suvenýry a rozdával je přítomným záchranářům i prezidentovi.

Noční můry

Dokonce někteří odborníci tvrdí, že jsou horníci v lepším stavu než před závalem, protože se o ně starala skupina odborníků, dostávali pravidelně zdravé jídlo, nepili alkohol, kouřili snad jen minimálně. Celkově žili zdravějším životem než doma. Ovšem mnohem větší problém bude to neviditelné. Tedy psychologické problémy.

Záchranná kapsle Fénix, kterou se dostávají na povrch chilští horníci | Foto: ČTK

Psychologové se totiž shodují, že návrat do života bude dost možná složitější než martyrium, které si horníci vytrpěli pod zemí. Navzdory odborné pomoci se nemusí zbavit nočních můr nebo se nevyrovnají se slávou, které jim jejich utrpění přineslo. Nehledě na to, že někteří z horníků si budou muset vyřešit osobní život, po té co se jejich manželky a milenky setkaly v táboře Naděje, kde na muže čekaly.

Navíc se objevují spekulace o tom, co se v dole dělo prvních sedmnáct dní než navázali kontakt se světem. Údajně pět horníků bylo ostrakizováno a ostatní se k nim chovali jako k druhořadým občanům. Ale to jsou jen spekulace. Sami horníci se zavázali k tomu, že o prvních sedmnácti dnech nebudou mluvit. Všeobecně prý nechtějí s médii zatím moc mluvit. Raději by společně napsali o zážitcích knihu.

Opravy záchranné kapsle

Záchranáři mezitím pokračují ve vyprošťovacích pracích. Po každém výstupu kontrolují kapsli a trochu ji opraví. Například po pátém horníkovi olejovali kolečka. A právě tato pečlivost zatím zajišťuje hladký průběh. I tak ale bude trvat ještě několik hodin, než se na svobodu dostanou úplně všichni uvěznění muži.

A jak vypadají první momenty horníků na svobodě? První, co asi zarazí, je fakt, že i v noci měli horníci na očích sluneční brýle. Ale je to pochopitelné, žili dva měsíce ve tmě. A nejen sluneční světlo, ale i to umělé osvětlení, by jim mohlo vadit.

Scénář se ale jinak neustále opakuje. Horníka po otevření klece záchranáři odepnou z bezpečnostního postroje, zatímco s ním mluví instruktor zvláštních jednotek, který byl s horníky v kontaktu po celou dobu jejich věznění. Muži pak jdou a objímají se s členy rodiny, záchranáři, chilským prezidentem. A pak jedou do nemocnice k další prohlídce.

Čeho si také musí každý všimnout je skandování davu, který po vytažení každého horníka vykřikuje Chile. Pro celou zemi je dnešek prakticky státním svátkem a snad všichni sledují záchranou operaci ať už doma nebo společně po hospůdkách.


Zvětšit mapu

Tomáš Pavlíček, Ondřej Bouda, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme