Exguvernér Floridy Jeb Bush vstupuje do boje o nominaci v prezidentských volbách

Téměř tři desítky let po zvolení George Bushe staršího do čela Spojených států dnes jeho syn Jeb ohlašuje vlastní pokus dostat se do boje o Bílý dům. Bývalý guvernér Floridy se chce ucházet o nominaci Republikánské strany do prezidentských voleb v roce 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeb Bush

Jeb Bush | Zdroj: Reuters

Republikánské pole kandidátů je už velmi široké, i s Jebem Bushem čítá 11 uchazečů. Podle prvních předběžných průzkumů veřejného mínění zatím 62letý Bush není na čele žebříčku republikánských kandidátů.

Bývalý guvernér Floridy bude muset přesvědčit mimo jiné konzervativní křídlo své vlastní republikánské strany, že je skutečně tím nejlepším kandidátem.

Za hlavní rivaly jsou v tuto chvíli považováni floridský senátor Marco Rubio a guvernér státu Wisconsin Scott Walker.

Bushův tým již zveřejnil video, ve kterém Jeb Bush slibuje, že je připraven vést zemi, kterou optimisticky označuje za skvělou zemi na začátku vůbec nejlepšího století. Slibuje, že bude chránit zájmy nejzranitelnějších skupin americké společnosti a bude se zasazovat o odstranění překážek sociální mobility.

Minulý týden Bush absolvoval evropské turné. Řekl na něm mimo jiné to, že nehodlá ustupovat ze svých principů a zásad, i kdyby byly nepopulární v republikánské straně. Řekl, že nejzranitelnější skupiny obyvatel nesmějí být upozaďovány.

V dřívějším videu zase upozorňoval na dodržování práv žen, etnických menšin nebo postižených lidí.

Podle svých slov se chce zasazovat o to, aby se konzervativní principy v politice uplatňovaly tak, že i lidé z chudších komunit budou mít šanci na sociální vzestup.

Souboj velkých jmen?

O víkendu měla první velký předvolební mítink v New Yorku favoritka boje o demokratickou nominaci Hillary Clintonová. Mnozí tak mají za hotovou věc, že se o titul amerického prezidenta utkají právě Bush s Clintonovou.

Oba kandidáti mají za sebou velká jména, pocházejí z amerických politických klanů a mají za sebou také velké peníze, což je pro úspěch kampaně ve Spojených státech klíčové.

Na druhou stranu proslulost a to, že jména Bush a Clinton zná každý, může být i nevýhodou. Jeb Bush se chce evidentně distancovat od otce i bratra George Bushe mladšího. Jeho kampaň nese pouze jméno Jeb 2016. Příjmení vůbec nezmiňuje.

Jeb Bush | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme