FBI zaznamenala opakované kyberútoky na registr voličů, hlasovací systémy by ohrozit neměly

Osmnáct amerických států žádá federální úřady o ochranu svých volebních systémů před kyberútoky. Databáze registrů voličů totiž v posledních měsících opakovaně napadali hackeři. Kyberútokům navíc čelili i někteří politici. Americké tajné služby i úřady teď mají obavy, aby podobné útoky neohrozily listopadové parlamentní a prezidentské volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačový hacker (ilustrační foto)

Počítačový hacker (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Hackeři podle americké FBI v září napadli mobilní telefony některých zástupců Demokratické strany a úřad proto politiky požádal, aby své mobily zpřístupnili k vyšetřování.

Není to ale poprvé, co demokraté čelili kyberútokům. Hackeři v uplynulých měsících vykradli také jejich emailové schránky a obsah korespondence pak zveřejnil server WikiLeaks. Kyberútoky už ale podle ředitele FBI Jamese Comeyho ohrožují i volební systémy.

„Zaznamenali jsme několik skenovacích procesů databáze registrů voličů. Takové skenování můžeme považovat za přípravu na případné proniknutí do těchto systémů. Ostatně několik pokusů o narušení už jsme také zaregistrovali. Jednotlivé státy by se proto měly ujistit, že mají své registry voličů dobře zabezpečené,“ varoval Comey.

Zprávy o kyberútocích v Americe rozšířily obavy, že se hackeři pokoušejí najít způsob, jak zmanipulovat nadcházející parlamentní a hlavně prezidentské volby. Hlasovací systémy by ale podle šéfa FBI ohrožené být neměly.

„Útoky, které jsme zaznamenali, cílily na registry voličů, nikoli na samotné hlasovací systémy. Ty jsou opravdu dobře zabezpečené a nejsou napojené na internet, tudíž je velmi těžké do nich proniknout,“ uvedl Comey.

Podezření na Rusko

Do prezidentských voleb ještě zbývá víc než měsíc a je možné, že se kyberútoky budou stupňovat. Otázkou ale zůstává, kdo za nimi stojí. Americké tajné služby jsou přesvědčené, že jsou útoky vedené z Ruska, a intenzivně tuhle teorii prověřují.

Donald Trump | Foto: ČTK/AP John Locher

„Snažíme se pochopit, co by mohlo Rusko v souvislosti s prezidentskými volbami plánovat. Je to každodenní a celodenní úsilí,“ říká Comey.

Moskva jakákoliv napojení na hackerské útoky odmítá. Někteří odborníci v nich ale vidí snahu Ruska usnadnit kampaň republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi.

„Je to nepřímá podpora Donalda Trumpa a způsob, jak ho ve volbách posílit,“ uvedl pro kanál CTV News Justin Harvey, specialista na kybernetickou bezpečnost.

Republikánský kandidát ale takové teorie popírá, stejně jako případnou spolupráci s Ruskem.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme