Ferguson si připomíná rok od zastřelení Afroameričana Michaela Browna

V americkém Fergusonu si připomínají události, které přesně před rokem nastartovaly pouliční nepokoje a debatu o rasových otázkách po celých Spojených státech. Tehdy bělošský policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Událost rozpoutala celonárodní diskusi o policejním násilí. Vzpomínku na syna letos uspořádal jeho otec Michael Brown starší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Brown starší (uprostřed) vede vzpomínkový pochod za jeho syna ve Fergusonu

Michael Brown starší (uprostřed) vede vzpomínkový pochod za jeho syna ve Fergusonu | Zdroj: Reuters

Připomínky této tragické události začaly už v sobotu a doposud se odehrávají v poklidné atmosféře. Včera na památku Michaela Browna pochodovalo Fergusonem několik stovek lidí. Vzpomínkové akce včetně koncertů a happeningů svolal hlavně otec zastřeleného mladíka.

Dnešní protestní pochod povede stejně jako loni z místa, kde 18letého Michaela Browna zastřelil bílý policista Darren Wilson, a bude směřovat do místního kostela. Následovat budou čtyři a půl minuty ticha, které mají připomenout čtyři a půl hodiny, po které tělo zastřeleného teenagera leželo ve vedru na místě činu a policie ho nepovolila převézt.

Přehrát

00:00 / 00:00

V americkém Fergusonu si připomínají památku Michaela Browna zastřeleného loni policistou. Mluvila o tom zpravodajka Lenka Kabrhelová

Pro mnohé včetně Browna staršího je dnešek, jak říkají, znovu dnem, kdy chtějí poukázat jak na problém policejního násilí, tak na samotný fakt, že podle jejich názoru alespoň v případě Michaela Browna nebylo spravedlnosti učiněno zadost.

Policista Wilson nikdy nestanul před soudem, velká porota ho totiž v listopadu zprostila obvinění. Tehdy protesty ve Fergusonu nabraly novou sílu a rezonovaly po celé zemi. Sám policista Wilson tvrdil, že na neozbrojeného mladíka střílel v sebeobraně. V listopadu od policie dobrovolně odešel.

Případ vedl i k dalším rezignacím, odstoupil policejní šéf ve Fergusonu, ale mnozí na předměstí St Louis jsou přesvědčení, že toto všechno nestačí a že změna by měla být mnohem komplexnější.

Oprávněnost jejich dlouhodobých stížností v březnu potvrdilo i vyšetřování ministerstva spravedlnosti, které odhalilo, že policie ve Fergusonu zasahuje a jedná na základě rasového klíče.

Lenka Kabrhelová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme