Fidel Castro slavil 90. narozeniny. Dostal rekordní doutník

Kubánský vůdce Fidel Castro se po dlouhé době objevil na veřejnosti. Před občany karibského ostrova přišel při oslavě svých devadesátých narozenin. Na galavečer dorazil i důležitý spojenec Kuby, venezuelský prezident Nicolas Maduro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fidel Castro se na veřejnosti objevil ve společnosti svého bratra Raúla a venezuelského prezidenta Nicolase Madura

Fidel Castro se na veřejnosti objevil ve společnosti svého bratra Raúla a venezuelského prezidenta Nicolase Madura | Zdroj: ČTK

Fidel Castro se na veřejnosti neobjevil už dlouho a spekuluje se, že je to kvůli jeho zdravotnímu stavu. Přesné informace ovšem komunistický režim nezveřejňuje.

Při oslavách Fidel neměl žádný projev, Kubáncům za oslavu poděkoval jen v dopise, který otiskla státní média.

Do divadla navíc nedorazil ve své typické zelené uniformě, ale v bílé teplákové soupravě. Podle loga to nebyla kubánská značka oblečení. A právě pohodlné oblečení a opatrné vystupování by mohlo napovídat, že jeho zdravotní stav se zhoršuje.

Na Kubánce ale i tak udělal dojem. Slavilo se taky v ulicích. O půlnoci se dokonce zpívalo Happy Birthday.

Dostal také neobvyklý dárek. Balič Jose Castelar pro Fidela Castra připravil symbolicky 90 metrů dlouhý doutník. Jeho výroba trvala deset dní a kromě autora se na ní podílelo dalších pět lidí. Použili přes 80 kilogramů sušených tabákových listů a Castelar díky němu překonal o více než 7 metrů svůj vlastní rekord z roku 2011.

Podle slov samotného baliče jím chtěli Kubánci revolucionáři Castrovi poděkovat za desítky let, kdy ostrovu vládl.

Fidel Castro | Foto: ČTK

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme