Firma Yahoo potvrdila únik dat z nejméně půl miliardy uživatelských účtů

Do nejméně 500 milionů uživatelských účtů společnosti Yahoo se před dvěma lety nabourali hackeři. Za rozsáhlým únikem podle vedení firmy stojí útok podporovaný nejmenovaný státem. Mezi ukradenými daty mohou být jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a některá hesla. Únik ale zřejmě nezahrnuje informace o platebních kartách či bankovních účtech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yahoo

Yahoo | Foto: Josh Hallett, CC BY-SA 2.0

První zprávy o krádeži dat se objevily letos v srpnu. Server Motherboard tehdy přišel s informací, že se neznámý hacker pokoušel na internetu prodat údaje ke dvěma stovkám milionů uživatelských účtů Yahoo.

Yahoo uvádí, že postupně informuje ty uživatele, kterých se hackerský útok mohl dotknout. Internetová společnost své klienty ujišťuje, že podnikla všechny potřebné kroky, aby jejich účty ochránila. Zároveň doporučuje změnu hesla všem uživatelům, kteří si ho nezměnili od roku 2014.

Hackerský útok vedení Yahoo oznámilo v době, kdy má internetová společnost prodat své hlavní internetové aktivity americké telekomunikační firmě Verizon Communications. Ta se na koupi těchto aktivit za 4,83 miliardy dolarů (116,5 miliardy Kč) dohodla letos v červenci.

Zatím není jasné, zda by zpráva o krádeži údajů mohla plán ovlivnit. Únik dat by každopádně podle některých komentátorů mohl hodnotu společnosti poškodit.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme