Guvernér jednoho brazilského státu si prý před volbami vyjednával podporu u šéfa mafie

Brazilští voliči zítra nebudou vybírat jen prezidenta na příští čtyři roky. V některých státech se konají také druhá kola voleb, ze kterých vzejdou noví guvernéři. Vzhledem k tomu, že vládci 27 brazilských regionů mají poměrně velkou moc, kampaň provázely ostré útoky i očerňování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební účast je v Brazílii povinná. A nejen v tom jsou brazilské volby jiné.

Volební účast je v Brazílii povinná. A nejen v tom jsou brazilské volby jiné. | Zdroj: Reuters

Marcelo Crivella, jeden ze dvou kandidátů, kteří postoupili ve státě Rio de Janeiro do druhého kola, je synovec zakladatele a takzvaného biskupa jedné velké brazilské náboženské společnosti.

Jde o konzervativní evangelikální církev, která získává stále více věřících a roste i její politický vliv. Někteří Brazilci tuto náboženskou společnost označují za firmu. Její vůdce je ostatně zároveň vlastníkem jednoho z nejsledovanějších televizních kanálů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilci vyberou nové guvernéry. Předvolební kampaň sleduje zpravodaj David Koubek

Sám senátor Crivella, který v minulosti působil také jako ministr, v této církvi káže. A právě na prorůstání náboženství do politiky se rozhodla upozornit série předvolebních spotů, které tak trochu nahánějí strach.

Jejich autor není známý, předpokládá se ovšem, že za nimi stojí Crivellův protikandidát. Teď se ale objevily další reklamy, které pro změnu očerňují právě onoho protikandidáta. Negativní kampaň je tedy v plném proudu.

Není to prý až tak překvapivé

Časopis Veja zase přišel s obviněním, že současný guvernér státu Amazonas si chtěl ke znovuzvolení dopomoci dohodou s mafií. Potvrzuje to prý audionahrávka.

Sekretář pro spravedlnost místní vlády Carliomar Brandão údajně přímo ve věznici vyjednával se šéfem místní narkomafie. Ten prý slíbil, že výměnou za mírnější režim pro něj i jeho spoluvězně zajistí 100 tisíc hlasů.

Guvernér José Melo i jeho podřízený takové obvinění odmítli. Den na to ovšem Brandão v kanceláři skončil.

V některých oblastech Brazílie se hlasy podobným způsobem získávaly celá desetiletí – vlivné osoby zkrátka nakázaly svým zaměstnancům, podřízeným nebo jinak závislým lidem, jak mají volit.

Pravdou také je, že členové mocných zločineckých sítí jsou i z vězení schopni organizovat například útoky v brazilských městech. Část odborníků proto připouští, že by podobné tajné výměnné obchody mohly skutečně fungovat.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme