Haiti se bojí další rány, blíží se k němu tropická bouře Tomas

Prudké lijáky předznamenaly na Haiti úder tropické bouře Tomas, na který se spolu s Jamajkou a východní částí Kuby nejchudší karibský stát připravuje. Víc než milion a čtvrt lidí tam od ledna živoří v provizorních táborech, o střechu nad hlavou je připravilo ničivé zemětřesení. Experti varují, že během příchodu na Haiti nabere Tomas na síle a na ostrově může vyvolat rozsáhlé záplavy a půdní sesuvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provizorní stanové městěčko

Provizorní stanové městěčko | Foto: Pavel Polák

Haitské úřady vyzvaly obyvatele uprchlických stanových městeček, aby se uchýlili do pevnějších příbytků. Většina obětí lednového zemětřesení ale zůstává, protože nemá kam odejít a vláda jim není schopná pomoci. Navíc mají místní lidé neblahé zkušenosti s nucenými evakuacemi.

Tropická bouře a silný déšť může v zemi navíc zrychlit postup epidemie cholery. Nemoc už na Haiti zabila víc než čtyři stovky lidí, infikovaných je necelých sedm tisíc obyvatel.

Šéf mise Lékařů bez hranic na Haiti popsal atmosféru v táborech před blížícím se živlem jako směs strachu, beznaděje a rezignace.

Igor Maňour, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme