Hlas pro Trumpa je hlasem pro Putina, tvrdí bývalý zaměstnanec CIA a poradce demokratů

Americký republikánský kandidát Donald Trump čelí sílící kritice, a to i ze strany republikánů. Jeden z kongresmanů už ohlásil, že bude volit demokratickou konkurentku Hillary Clintonovou. Nervozita narůstá i v bezpečnostní a zpravodajské komunitě, řekl Českému rozhlasu Jeremy Bash, politický poradce Demokratické strany a bývalý vysoce postavený zaměstnanec CIA a Pentagonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump na volebním shromáždění v Ashburnu v americké Virginii

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump na volebním shromáždění v Ashburnu v americké Virginii | Zdroj: Reuters

Kritici nejen z řad demokratů slova Donalda Trumpa v poslední době stále častěji označují za bezprecedentní a neslýchaná. Mluví tak například o nejnovějších výrocích republikánského kandidáta namířených proti truchlícím rodičům padlého vojáka nebo o prohlášeních podporujících ruskou anexi Krymu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrocích Donalda Trumpa mluvila a s Jeremym Bashem, poradcem demokratů a bývalým zaměstnancem CIA a Pentagonu, zpravodajka Lenka Kabrhelová

Jeremy Bash varuje, že politicky výbušné výroky můžou mít vážnou dohru. „Je velmi těžké odhadnout, kdy si Donald Trump dělá legraci a kdy mluví vážně. Říká, že chce zakázat vstup do země muslimům. Žertuje, nebo mluví vážně? Říká, že chce postavit zeď, odvrátit se od našich spojenců v NATO, podporovat Vladimira Putina, Kim Čong-una,“ dal příklad.

„Buď je to velmi neinformovaný člověk, naprosto neznalý situace a bezpečnostních problémů, kterým naše země čelí, nebo zcela cíleně podniká velmi nezodpovědné kroky. Ať už je to jakkoli, je to velmi nebezpečné a je vysoce riskantní, aby takový člověk měl prst na spoušti jaderných zbraní."

Jeremy Bash varuje i před proruskými výroky republikánského kandidáta. „V politické rovině Donald Trump v podstatě převzal proruský postoj. Řekl, že země NATO by měly platit za svou vlastní ochranu, že Spojené státy by NATO neměly podporovat, že aliance si nezaslouží přízeň a podporu Američanů. Zpochybnil tak naše zapojení do aliance, která je důležitým obranným valem před ruskou agresí a rozpínavostí.“

‚Trump se obklopuje lidmi s vazbami na Moskvu'

„Za druhé - podívejte se i na lidi, kterými se Donald Trump obklopuje. Mnozí mají velmi silné vazby na Moskvu a Vladimira Putina. A za třetí - Donald Trump otevřeně řekl, že si přeje, aby Rusko zasáhlo do našich voleb. De facto prohlásil, že by byl rád, kdyby se Ruská federace nabourala a získala přístup k e-mailům americké občanky a prezidentské kandidátky,“ pokračoval Jeremy Bash.

„Když si dáte všechna tato fakta dohromady, snad ani nepotřebujete žádné další přímé důkazy, že Putin a Trump spolupracují, upřednostňují jeden druhého a že hlas pro Donalda Trumpa v Americe je de facto hlasem pro Vladimira Putina,“ vyjádřil bývalý kancléř CIA a Pentagonu podezření.

Donald Trump spojení s Ruskem odmítá, přestože kritici namítají, že přichází s novými a novými výroky na podporu Moskvy. Vměšování do voleb vylučuje i Kreml, který se vyjádřil ve prospěch republikánského kandidáta.

‚Putin Trumpem manipuluje'

„Mezi Trumpem a Putinem je zjevné spojenectví. Donald Trump je buď naprosto nepoučený a nechápe, že jím Putin manipuluje a hraje si s ním, jak potřebuje, nebo se s ruským prezidentem spojuje cíleně. V každém případě je to velmi znepokojující,“ zhodnotil Jeremy Bash.

„Je to přesně ten moment, ze kterého jde podle mě mráz po zádech velitelům americké armády, expertům amerických zpravodajských služeb a diplomatům, kteří zodpovídají za ochranu bezpečnosti a svobody naší země. A velmi znepokojení by měli být i naši spojenci, včetně těch evropských.“

„Pokud se Trump dostane do funkce, nemyslím si, že se naši partneři v Evropě můžou cítit bezpečně. Bylo by to rozkladné pro transatlantickou alianci, která od druhé světové války až do teď posilovala americkou i evropskou bezpečnost," dodal poradce demokratické kampaně.

Za nezpůsobilého pro úřad Trumpa v dosud nejostřejším vystoupení označil i Barack Obama, současná hlava Spojených států.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme