Hurikán Matthew: v Karibiku zahynulo nejméně 26 lidí, USA vyzvaly dva miliony lidí k evakuaci

Hurikán Matthew pokračuje v cestě Karibikem směrem ke Spojeným státům. Na Haiti se záchranáři snaží dostat k odříznutým oblastem. Nejméně 26 lidí v regionu bouři nepřežilo. Na příchod živlu se teď připravuje jihovýchod Spojených států. Úřady vyzvaly až dva miliony lidí k evakuaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům zničený hurikánem Matthew na Haiti

Dům zničený hurikánem Matthew na Haiti | Zdroj: Reuters

Varování před hurikánem Matthew platí pro pobřeží od Floridy, přes Georgii až po Jižní a Severní Karolínu. Mnozí obyvatelé zajistili své domy, zásobili se potravinami a zamířili do vnitrozemí.

Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová nařídila evakuaci milionu obyvatel, úřady otevřely záchytná střediska a nouzová přístřeší. Také prezident Barack Obama apeloval na Američany, aby nebrali varování na lehkou váhu.

Hurikán Matthew komplikuje život i sportovcům. Plány musí měnit také čeští hokejisté

Číst článek

Meteorologové varují před silným větrem a deštěm. Hurikán by po cestě nad teplým mořem mohl podle odhadů opět zesílit a po oslabení na třetí opět dosáhnout čtvrté, tedy druhé nejvyšší kategorie.

Pokud tak hurikán zasáhne americké pobřeží, může být nejsilnější bouří za posledních deset let. Guvernér Floridy Rick Scott varoval před možnými katastrofickými škodami.

Hurikán Matthew už zasáhl Haiti, kde zabil nejméně 22 lidí. Způsobil záplavy a sesuvy půdy, volební komise odložila na neděli plánované prezidentské volby. „Nedávné události učinily volbu nemožnou," uvedl šéf komise Léopold Berlanger.

Silný déšť, vítr o rychlosti asi 200 kilometrů v hodině a přívaly vody také poškodily řadu domů. Školy a kostely, které se běžně využívají jako volební místnosti, nyní slouží jako nouzové ubytovny.

Dům zničený hurikánem Matthew na Kubě | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme