Internetový server WikiLeaks obnažil americkou diplomacii

Server WikiLeaks pustil na veřejnost tajné diplomatické dokumenty Spojených států. Objevily se v 19:30 na serverech francouzského deníku Le Monde a amerického New York Times. Podle něj obsahuje dokumentace až brutálně upřímné hodnocení zahraničních lídrů a otevřené hodnocení jaderných a teroristických hrozeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Le Monde

Le Monde | Foto: www.lemonde.fr

„Írán získal od Severní Koreje rakety schopné zasáhnout západní Evropu. Ruský premiér Vladimir Putin je „alfa samec“. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nahý císař. Arabské státy tlačí na Ameriku, aby vojensky zasáhla proti Íránu,“ to jsou jen některé z informací, které vyšly najevo z diplomatických depeší, které server WikiLeaks poskytl významným světovým deníkům.

Bílý dům, americké ministerstvo zahraničí i Pentagon zveřejnění obsahu diplomatické pošty odsoudily jako nezodpovědný a nebezpečný čin. Obsah zveřejněných informací ale nepopřely.

Francouzský Le Monde jako jeden z vybraných listů zatím na webových stránkách naznačuje, co jeho čtenáře čeká. Vysvětluje, proč se rozhodl citlivé informace zveřejnit. Le Monde upozorňuje, že informace budou zveřejňovány postupně v tématických celcích po celý příští týden.

V pondělí by měly vyjít ven materiály o bývalém jihoafrickém prezidentu Mandelovi a také o současném afghánském prezidentu Karzáím. Všechny noviny, které budou obsah portálu WikiLeaks zveřejňovat, se dohodly na vytvoření seznamu osob, které budou mediálně chráněny, zejména v zemích s diktátorskými režimy.


Jan Pokorný, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme