K Silvestru patří v Riu de Janeiru tradičně bílé gladioly, symbol míru

Nejvíc práce před silvestrovskými oslavami mají určitě pyrotechnici, kteří připravují ohňostroje. V brazilském Riu de Janeiru navíc pěstitelé květin. Kromě velkolepého ohňostroje totiž na pláži Copacabana - a nejen tam - lidé házejí poslední večer v roce do moře květy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvestr 2014. Žena v bílém oblečení hází bílé květy do moře

Silvestr 2014. Žena v bílém oblečení hází bílé květy do moře | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Rozednívá se a na květinovém trhu v tržnici CADEG je nejvíce rušno. Pod plechovou střechou se line téměř až omamná vůně, kterou provázejí desítky barev. Převládá bílá.

„Mečíky, nejvíc bílé. Kromě mečíků také růže, většinou bílé. Pak taky žluté květy,“ popisuje Jonas Pacheco, pěstitel květin z Nového Friburgo. Právě před koncem roku mají hodně napilno.

„Prodáváme teď hodně. Dá to pěknou práci. Celé Vánoce musíme pracovat. O tomhle víkendu jsme si neodpočinuli,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedle ohňostrojů patří k oslavám příchodu nového roku i bílé mečíky, ibformuje z Brazílie zpravodaj ČRo David Koubek

Na trhu se prodávají všechny možné květy – většinou řezané. Skrz dvě dlouhé uličky se proplétají vozíky s naloženým zbožím. Nákupčí je hbitě kupují u chladicích aut pěstitelů z jedné květinářské oblasti v horách nad Riem.

„Podívej, tady jsem koupila šest snopů bílé, támhle u toho prodejce mám dalších šest, tam mám namíchané barvy – červeno-růžové, růžové. Příští rok bude vládnout růžová, což je láska,“ říká Ángela María das Neves nad pevně svázanými svazky mečíků, které kupuje u jednoho chladicího auta.

Odkaz předků i vliv afrického původu

Energická žena si přivydělává prodejem květin jen třeba na Svátek matek nebo právě na Silvestra. Dají se koupit ve velkém na ulicích, ale i v květinářstvích.

„Naši předkové říkali, že bílá znamená mír. Je to ze starých pověr, ale taky z afrických náboženství od našich prapradědů. Dřív jste šli o půlnoci na pláž, kde byla spousta oltářů,“ vzpomíná Ángela s hrdostí v hlase.

Dnes se obětují květiny do moře i bez malých modlitebních míst. Spousta lidí má pro svá božstva odpovídající barvy. Většinou se ale do vln házejí bílé mečíky pro bohyni vod Lemanjá.

A dělají to, už ze zvyku, sem tam i ti, kteří normálně žádnou tradiční víru nepraktikují.

Květy se nomrálně prodávají ve čtvrti Copacabana po celý Silvestr | Foto: David Koubek

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme