Kalifornie zrušila promlčecí lhůtu pro znásilnění, přiměla ji k tomu kauza komika Cosbyho

Kalifornie zrušila desetiletou promlčecí lhůtu na znásilnění. Příslušný zákon podepsal ve středu guvernér amerického státu Jerry Brown. Ke zrušení promlčecí lhůty přiměla kalifornské zákonodárce aféra komika Billa Cosbyho, který v jiných amerických státech čelí obviněním ze znásilnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec a komik Bill Cosby čelí v několika amerických státech obvinění ze sexuálního napadení

Herec a komik Bill Cosby čelí v několika amerických státech obvinění ze sexuálního napadení | Zdroj: Reuters

Zákon začne platit příští rok a na jeho základě budou moct soudy trestat znásilnění bez ohledu na to, jak dávno k němu došlo.

„Násilníci by nikdy neměli mít možnost vyhnout se právním následkům svých činů jen kvůli tomu, že vypršel uměle stanovený časový limit,“ řekla agentuře Reuters autorka kalifornského zákona Connie Leyvaová.

Zrušení promlčecí lhůty ale nebude mít vliv na případy žen, které už dříve v Kalifornii podaly trestní oznámení na Cosbyho kvůli sexuálním útokům, které se podle nich staly před více než deseti lety. Některé z případů se týkají událostí starých 40 let.

Ze sexuálního zneužívání Cosbyho v minulých letech veřejně obvinilo na 50 žen, soud jim však dosud ani v jednom případě za pravdu nedal. Řada případů se navíc odehrála před značnou dobou, takže časová lhůta pro jejich možné vyšetřování už uplynula.

Jedním z trestních oznámení se od letošního května zabývá soud v Pensylvánii, kde se bude Cosby bránit obvinění kvůli incidentu z roku 2004. Podle obžaloby komik tehdy zdrogoval a sexuálně zneužil Andreu Constandovou. Cosby tvrdí, že měl s ženou sexuální styk, s nímž ona sama souhlasila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme