Kanadská Ottawa se měla stát cílem teroristického útoku

Kanadská policie zadržela tři muslimské radikály, kteří připravovali bombový útok na metropoli Ottawu. Policie sledovala teroristickou buňku déle než rok. Našla u ní součástky k výrobě bomb a zařízení na dálkové odpalování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanada

Kanada | Foto: Emanuel Macoun

Podrobnosti vzhledem k probíhajícímu vyšetřování kanadská policie neuvedla. Hrozba atentátu prý ale byla více než reálná. Kromě kanadské metropole se měly dalším cílem stát jednotky NATO působící v Afghánistánu. Napojení na Al Kajdu vyšetřovatelé ale nepotvrdili.

U zadržených islamistů našla policie návody, knihy a elektrické součástky přímo určené k výrobě bomb. Mezi nimi bylo i 50 elektronických zařízení na dálkové odpalování náloží. Jeden z členů skupiny dokonce absolvoval školení na výrobu výbušných zařízení.

Takové odhalení zažila Kanada naposledy před čtyřmi lety. Tehdy policie rozkryla komplot osmnácti islamistů, kteří plánovali útoky na torontskou burzu a vojenské základny, aby si vynutili odchod kanadských vojáků z Afghánistánu.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme