Kandidát na prezidenta Sanders se hrdě hlásí k socialismu, chce zavést placenou mateřskou

Jasnou favoritkou na prezidentskou nominaci Demokratické strany je už dlouho Hillary Clintonová. Americké primárky ale umí překvapit. Clintonovou tak před osmi lety připravil o skoro jistou nominaci do té doby ne příliš známý senátor Barack Obama. O totéž teď usiluje 74letý senátor z Vermontu Bernie Sanders. Kandidát, který o sobě mluví jako o demokratickém socialistovi, už náskok Hillary Clintonové v průzkumech stáhl na rozdíl pouhých devíti procentních bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Bernie Sanders

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Bernie Sanders | Zdroj: Reuters

„Je nemorální, když jedno procento Američanů vlastní skoro tolik majetku jako dolních 90 procent. Když se podíváte po světě, skoro každá větší země lidem nabízí všeobecnou zdravotní péči - kromě Spojených států. Skoro každá zajišťuje placenou mateřskou dovolenou - kromě Spojených států. A tak dále. Myslím, že bychom se měli poučit od zemí jako je Dánsko, Švédsko nebo Norsko,“ prohlásil Sanders.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi priority demokratického kandidáta na amerického prezidenta Bernieho Sanderse patří zdravotní reforma. Více zjišťoval Viktor Daněk

Zdravotní reforma patří mezi priority Bernieho Sanderse. Soukromé zdravotní pojištění si totiž miliony Američanů nemohou dovolit, a tak by rád zavedl po evropském vzoru pojištění veřejné. To by podle republikánů znamenalo zvýšení daní, Sandersův návrh se nelíbí ani jeho hlavní protikandidátce v primárkách.

Hillary Clintonová tvrdí, že Bernie Sanders zničí demokraty vymodlenou zdravotnickou reformu - lidově zvanou Obamacare.

„To je nesmysl! Můj návrh naopak konečně zajistí, že bude mít každá žena, muž a dítě na zdravotní péči právo. Miliony Američanů stále nemají zdravotní pojištění. Přitom za zdravotnictví utrácíme mnohem víc než jiné země. Řekněte mi proč? Nechci roztrhat Obamacare, vždyť jsem ten zákon pomáhal napsat. Musíme ale jít ještě dál,“ vysvětluje Sanders.

Útoky Hillary Clintové musí Bernie Sanders odrážet stále častěji s tím, jak z druhé příčky dotahuje náskok favoritky demokratů. Sanders ale údery také vrací. Kampaň Hillary Clintonové je podle něj zaplacená Wall Streetem.

Budou mít USA opět ‚dva‘ prezidenty? Clintonová je favoritkou demokratických primárek

Číst článek

„Věřím, že Demokratická strana potřebuje zásadní reformu. Nemůžeme být závislí na penězích od bohatých, potřebujeme drobné příspěvky od běžných lidí. Potřebujeme program pro pracující, ne pro bohaté,“ říká Sanders.

Souboj mezi Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem shrnul bývalý Clintonův ministr Robert Reich do bonmotu. Hillary by podle něj byla nejlepší prezidentkou současné Ameriky. Bernie by ale byl nejlepším prezidentem Ameriky, jaká by prý měla být.

Clintonová čelí další kritice kvůli aféře s e-maily, podle průzkumů ztrácí řadu voličů

Číst článek

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme