Kandidát republikánů Trump čelí tvrdé kritice, přesto vede v průzkumech popularity

Klaun, xenofob, nebezpečný populista. Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump čelí tvrdé kritice, a to i od svých spolustraníků. Podle nových průzkumů popularity ale kontroverzní finančník vede v žebříčcích popularity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční magnát a republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump

Finanční magnát a republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump | Zdroj: Reuters

Pobouření vyvolaly hlavně Trumpovy výpady na adresu imigrantů z Mexika, které magnát označil za zločince a násilníky.

Dalším terčem slovních útoků Donalda Trumpa se stal republikánský senátor John McCain. Bývalý vojenský pilot byl za války ve Vietnamu mučen a týrán, nicméně podle Trumpa není válečným hrdinou, protože padl do zajetí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontroverzních výrocích Donalda Trumpa a reakcích na ně informovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Přes tvrdou kritiku, které teď Donald Trump za tato prohlášení čelí, se finančník odmítá omluvit, byť kritické hlasy zaznívají i ze strany mnohých republikánů.

Konfrontační styl Trumpovi zjevně vynáší politické body. Podle nového průzkumu CNN se dostal do čela žebříčku popularity republikánských kandidátů, a dokonce přeskočil i hlavního konkurenta, bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe.

Trumpa podpořilo 18 procent dotázaných, zatímco Bushe pouze 15. Průzkum si televize objednala právě po skandálu kolem výroků na adresu Johna McCaina, takže se zdá, že vyostřená rétorika a strategie neřízené střely funguje.

Příznivci Demokratické strany demonstrují před příletem Domalda Trumpa do texaského Lareda | Foto: Reuters

Například dnešní New York Times ale upozorňují, že průzkumy nemají vždy úplně jasnou vypovídací hodnotu a že stoupající křivka popularity se může velice lehce obrátit s tím, jak média podrobují každý Trumpův komentář pečlivému zkoumání.

Americká média připomínají Berlusconiho i Hitlera

List Huffington Post už před týdnem ohlásil, že bude pokrývat Trumpovu kampaň jenom na stránkách věnovaných zábavě, což nakonec neudělal.

Ale třeba washingtonský list Politico varoval před otevřenou xenofobií Donalda Trumpa, a dokonce v této souvislosti připomínal, jak ve 30. letech novináři podcenili hrozbu, kterou představoval Adolf Hitler. V jiných médiích se zase objevují srovnání s italským finančním magnátem a politikem Silviem Berlusconim.

Doslova žně pak slaví američtí komici a glosátoři politického života, pro které je Donald Trump nekonečným přísunem témat ke zpracování.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme