Kolumbijská vláda podepíše mírovou smlouvu s povstalci. Ukončí tak půl století starý konflikt

Kolumbijská vláda a povstalecká levicová skupina FARC dnes podepíšou mírovou dohodu. Ta má ukončit půl století trvající ozbrojený konflikt, který stál životy už 220 tisíc lidí. Do města Cartagena na pobřeží Karibiku přijede patnáct prezidentů i zástupci mezinárodních organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velitel kolumbijských povstalců Rodrigo Londoňo

Velitel kolumbijských povstalců Rodrigo Londoňo | Zdroj: Reuters

Čtyři roky mírových jednání stvrdí podpisem kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a velitel ozbrojených povstalců Rodrigo Londoňo, zvaný Timochenko.

Slavnostnímu aktu bude předsedat trojice představitelů OSN. Mezi nimi bude mimo jiné i generální tajemník Pan Ki-mun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mírová dohoda by měla završit půl století trvající konflikt. Více o tématu poví David Koubek.

Ten zároveň řekl, že je ještě třeba udělat mnoho, aby se kolumbijský mírový proces zdárně završil. Dohodu koncem týdne podpořil i sjezd FARCu v odlehlé oblasti na jihu země.

Masakry, boje, únosy či atentáty stály na všech stranách konfliktu bezmála 220 tisíc lidských životů. Kolumbijský politik Alan Jara, kterého unesli bojovníci FARCu a drželi sedm let v zajetí, se jim rozhodl odpustit.

„Nepotřebuju vidět svého únosce shnít ve vězení. Potřebuju, aby už nebyly žádné únosy a žádné oběti," uvedl Jara, který je dnes předsedou komise pro odškodnění obětí.

Bojovníci kolumbijských povstaleckých sil (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Dokonce i to je součástí dohody a mimo jiné také způsob potrestání nejtěžších zločinů nebo zapojení FARCu do politiky. Dohodu budou schvalovat Kolumbijci v lidovém hlasování v neděli. Měl by tak skončit krvavý konflikt sužující Kolumbii přes půl století.

David Koubek, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme