Konec nejdelší guerillové války na světě? Kolumbijská vláda podepsala dohodu s povstalci

Kolumbijská vláda podepsala mírovou dohodu s největší povstaleckou skupinou FARC. Měla by tak skončit nejdelší guerillová válka na světě, která trvá víc než půl století. Krvavý konflikt stál už životy více než 200 tisíc lidí. Dohoda předpokládá složení zbraní a začlenění bojovníků do společnosti. Musí ji ale ještě schválit parlament a referendum na začátku října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos | Zdroj: Reuters

Úspěšný konec mírových rozhovorů s levicovými povstalci oznámil v Kolumbii prezident Juan Manuel Santos. „Jednání jsou uzavřena, text dohody je neměnný," řekl.

Obě strany podepsaly dohodu v kubánské Havaně, kde jednaly tři roky. Bojovníci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie složí zbraně do rukou speciálních mírových jednotek a budou se moci zapojit i do politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konec nejdelší guerillové války na světě? Kolumbijská vláda podepsala dohodu s povstalci. Mluvil o tom odborník na Latinskou Ameriku Jan Němec

Do roku 2018 mají mít zastoupení v parlamentu. Dojednané je potrestání zločinů a guerilla se také zavázala skončit s obchodem s drogami.

„Dojednané podmínky jsou mnohostranným kompromisem. Vyjednávání, která začala už před čtyřmi lety, rozhodně nebyla snadná. Příměří, kdy vláda a povstalci proti sobě přestali střílet, bylo uzavřeno až v červnu tohoto roku,“ přibližuje Jan Němec, odborník na Latinskou Ameriku z Katedry politologie Fakulty mezinárodních vztahů VŠE.

Dohodu se skupinou FARC ale odmítá bývalý kolumbijský prezident Álvaro Uribe. „Bývalý kolumbijský prezident byl spíše zastáncem vojenského poražení guerilly FARC. Uribe byl tím, kdo vytvořil politickou kariéru současného premiéru Santose. Nicméně už v roce 12012 se rozešli a Álvaro Uribe si založil novou politickou stranu, kterou profiluje právě na odporu proti těmto mírovým jednáním,“ vysvětluje Němec.

Před referendem, které se uskuteční 2. října, chce dokonce proti mírové dohodě s povstalci FARC vést kampaň. „Bude určitě velmi vyostřená, jak z pozic pro, tak i proti. Otázka je, jak referendum dopadne. Říká se, že by to mohl být jakýsi kolumbijský brexit a mohlo by dojít i k těsnému odmítnutí. Celá ta situace by v tom okamžiku byla na bodu nula,“ dodává odborník na Latinskou Ameriku.

Rozhovory o ukončení nejdelší války v Latinské Americe nabraly na obrátkách koncem roku 2012. V konfliktu trvajícím od roku 1964 zemřelo na 220 tisíc lidí, miliony Kolumbijců musely opustit domovy.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme