Kongres poprvé přetlačil Obamovo veto, rodiny obětí z 11. září můžou žalovat Saúdskou Arábii

Americký Kongres poprvé přehlasoval prezidentské veto Baracka Obamy. Obě jeho komory znovu schválily návrh zákona, který rodinám obětí teroristických útoků z 11. září dovolí žalovat saúdskoarabskou vládu o odškodné. Spojené státy jim už dřív vyplatily v přepočtu asi 170 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Prezident Barack Obama v rozhovoru pro CNN označil přijetí zákona za nebezpečný precedens. Varoval, že podobným žalobám můžou teď v zahraničí čelit americká vláda a její vojáci.

Podle Obamy zákonodárci předpis schválili, protože se bojí prohry v listopadových volbách. Příznivci zákona ale tvrdí, že se díky němu pozůstalí konečně dočkají spravedlnosti.

Většina teroristů z 11. září měla saúdské občanství. Rijád však odmítá, že by je jakkoli podporoval. Země je klíčovým spojencem Američanů na Blízkém východě a zákon by mohl poškodit vzájemné vztahy.

Podle agentury AP by Rijád mohl snížit investice ve Spojených státech nebo přesvědčit další země Perského zálivu, aby omezily spolupráci s Američany při boji proti terorismu.

Podle šéfa CIA Johna Brennena je Saúdská Arábie klíčovým partnerem Spojených států v postupu proti teroristům. Omezení společných operací by proto podle něj byl skandál.

Vztahy mezi oběma státy poškodila už loňská mezinárodní dohoda o íránském jaderném programu. Rijád a Teherán spolu na Blízkém východě tradičně soupeří.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme