Kongres USA zpřísňuje pravidla pro podmořskou těžbu ropy

Americká sněmovna reprezentantů odhlasovala zákon, který má výrazně zpřísnit pravidla pro podmořskou těžbu ropy. Reaguje tak na ropnou katastrofu v Mexickém zálivu. Do konečného znění legislativy ale ještě promluví Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Autoři zákona z demokratické strany mluví o správné a důstojné odpovědi na ropnou havárii v Mexickém zálivu. Republikáni o přehnané a uspěchané reakci, která bude znamenat další daně, regulaci a v konečném důsledku ztrátu pracovních míst.

Nový zákon mimo jiné odstraňuje limit na maximální odškodnění, které musí provinilá firma zaplatit v případě úniku ropy. Společnost, která bude chtít ropu pod mořem těžit, bude muset prokázat, že je v případě havárie schopná zaplatit přinejmenším 300 milionů dolarů.

Firmy, které jako BP měly v minulosti hodně nehod, by měly být napříště z výběrových řízení na licenci pro podmořskou těžbu úplně vyloučené.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme