Korán se pálit nebude, přesto už zemřeli tři lidé

Floridský pastor odvolal mezinárodní den pálení koránu. Zřejmě na něj zapůsobil osobní telefonát od ministra obrany, několik návštěv agentů FBI a výzvy amerického prezidenta i papeže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Floridský pastor Terry Jones odvolal pálení svatých knih koránu

Floridský pastor Terry Jones odvolal pálení svatých knih koránu | Zdroj: ČTK

„Pan Jones prohlásil, že pálení odvolává, pak ale dodal, že ten plán jenom pozastavil. Co si skutečně myslí nebo co plánuje, neví myslím nikdo a možná, že ani on. Mám pocit, že jeho hlavním cílem je udržet zájem sdělovacích prostředků o svou osobu,“ uvedl profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném pálení koránu hovoří v Ozvěnách dne zahraniční redaktor Českého rozhlasu Ondřej Bouda


Zatímco islámské centrum skutečně rozděluje Newyorčany i celou Ameriku, tak pálení koránu je proti srsti i těm nejkonzervativnějším republikánům. Ti spolu s americkým prezidentem Obamou, vrchním velitelem spojeneckých jednotek v Afghánistánu a mnoha dalšími orodovali u pastora Terryho Jonese, aby od šíleného nápadu upustil, protože tak jen zradikalizuje celý muslimský svět proti křesťanům a Američanům.


„Je to skutečně ukázka choroby současné společnosti, kdy jeden takový vyšinutý jedinec může na sebe strhnout pozornost i za cenu toho, že miliony ostatních slušných lidí dostane do vážných problému,“ dodává na adresu floridského pastora miniaturní církve profesor Igor Lukeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru pastora z Floridy spálit korán hovoří profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš

Nedávno se obě kauzy spojily, když se pastor nechal slyšet, že nebude pálit svaté knihy islámu, protože mu místní imám slíbil, že mešitu postaví jinde. Newyorští muslimové ale popřeli, že by na něco takového hodlali přistoupit a že by vůbec floridský imám byl zmocněný za ně mluvit.

Masové demonstrace v Afgánistánu

Přesto ještě není všem kontroverzním nápadům konec a kvůli plánovanému pálení koránu už zemřeli minimálně tři lidé. Při demonstraci u spojenecké vojenské základny NATO na severovýchodě Afghánistánu byli zastřeleni a několik dalších zraněno.

Protesty se potom rozšířily do dalších částí země včetně Kábulu. Do ulic vyšly tisíce lidí protestujících proti plánovanému znesvěcení koránu. Jednalo se o největší protiamerickou demonstraci od roku 2001. Pálili se americké vlajky a dokonce se ozývaly výkřiky jako: „smrt křesťanům“. S nejvyšší pravděpodobností budou demonstrace v dalších dnech pokračovat, zejména pokud ke spálení koránu skutečně dojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

O demonstracích v Afgánistánu hovoří zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

David Hartmann, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme