Kostarika vyhlásila stav ohrožení kvůli havarované lodi s chemikáliemi

Kostarické úřady monitorují asi 100 kilometrů dlouhý pás pobřeží v oblíbené turistické oblasti. Kvůli potenciálně nebezpečnému nákladu lodi, která se v sobotu potopila nedaleko pobřeží, vyhlásily v oblasti stav ohrožení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostarická pobřežní stráž upozorňuje lidi na pláži na zákaz koupání

Kostarická pobřežní stráž upozorňuje lidi na pláži na zákaz koupání | Zdroj: Reuters

V útrobách plavidla jsou stovky tun nebezpečných chemických látek, mimo jiné skoro 200 tun dusičnanu amonného. Tato látka se používá hlavně k výrobě hnojiv, dá se ale využít také jako výbušnina.

Kostarické úřady v první fázi vyhlásily stav ohrožení a v turisty oblíbeném zálivu Nicoya zakázaly koupání a rybolov.

„Lidé by neměli chodit do vody ani jíst nic, co bylo uloveno po potopení lodě. Je to preventivní opatření kvůli možné kontaminaci. Jestli se někdo koupal, než jsme vyhlásili stav ohrožení, a pociťuje příznaky jako bolesti hlavy, nevolnost nebo má vyrážku, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc,“ upozornil Jose Luis Zumbado z Červeného kříže.

Koupat už se turisté teď turisté mohou, úřady zatím upozornily pouze na stopové množství dusičnanu amonného. Platí ale zákaz rybolovu, přinejmenším pro dalších 72 hodin.

Turisté odjíždějí, hoteliéři se bojí o výdělek

Někteří turisté po vyhlášení stavu ohrožení rovnou odjeli. Místní podnikatelé mají strach, že kvůli potopené lodi a hrozbě úniku chemikálií přijdou o zákazníky a že to pro ně bude hodně tvrdá rána. Potvrzují to slova jedné z kostarických hoteliérek.

„Jestli se únik chemikálií potvrdí, dotkne se nás to dost silně, nevyděláme nic. Zrovna k nám přijely čtyři plné autobusy turistů. Když jsme jim řekli, že se nemohou jít koupat, sbalili se a odjeli.“

Právě dusičnan amonný, jehož úniku teď se kostarické úřady obávají, způsobil v roce 2013 explozi v továrně na hnojiva v texaském Westu. O život tehdy přišlo 14 lidí.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme