Kousky kovu v obličeji a prasklé ušní bubínky, popisují svědci výbuch na Manhattanu

Úlomky kovu v těle, ohlušující exploze a obří koule kouře. Tak popisují svědci výbuch v relativně poklidné 23. ulici v manhattanské čtvrti Chelsea, kde se v sobotu procházely desítky Newyorčanů. Při výbuchu, který byl slyšet několik bloků daleko, se zranilo 29 lidí, z toho jeden těžce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorskou čtvrtí Chelsea otřásla exploze.

Newyorskou čtvrtí Chelsea otřásla exploze. | Zdroj: Reuters

Jedna ze svědkyň popisuje, že výbuch vypadal jako obří koule kouře. Všichni lidé prý byli v šoku a někteří si stěžovali, že jim zřejmě praskly ušní bubínky, protože byla exploze velmi hlasitá.

„Ze zdi mi spadly obrazy, záclony se vznášely jako při silném poryvu větru," řekla agentuře Reuters další ze svědkyň, Neha Jainová, která žije poblíž. Ucítila kouř a šla se dolů podívat, co se děje. Hasiči ji ale poslali zpátky.

New Yorkem otřásla exploze. Jeden vážně zraněný, desítky dalších lidí lehce

Číst článek

Lidé, kteří byli přímo na ulici, popisují, že po explozi viděli vyšlehnout mohutný oheň, jenž vzápětí zmizel. Vzduchem létaly kousky kovu. „Malé kovové úlomky, sotva dva centimetry, měli lidé v tělech, v obličejích," řekl webu New York Daily News Ramon Lopez.

Nejprve prý co nejrychleji utíkal od výbuchu, když ale usoudil, že okamžité nebezpečí pominulo, vrátil se a pomáhal zraněným.

„Byla tam žena, která měla něco v oku. Vzal jsem ji za ruku a ujistil se, že se dostane do sanitky. Řekl jsem jí, že to nic není, ale hodně krvácela," popisoval situaci.

Zranění při výbuchu utrpělo 29 lidí, nikdo z nich není podle lékařů v ohrožení života. Devět již bylo po ošetření propuštěno z nemocnice.

O síle exploze svědčí podle amerických médií fakt, že výbuch velmi zřetelně zaznamenali i lidé nacházející se pět i více bloků daleko.

Místní obyvatelé se podle televize CNN shodují na tom, že by nastraženou výbušninu čekali spíše na exponovanějším místě New Yorku a ne ve své poklidné rezidenční čtvrti.

O terorismu zatím nejsou důkazy

Starosta Bill de Blasio označil explozi za záměrný čin, spojení s terorismem se však podle něho neprokázalo. „Podle prvních náznaků můžeme říct, že šlo o úmysl. V následujících hodinách ale budeme mít jistě víc informací,“ ujistil starosta obyvatele s tím, že všechny bezpečnostní složky jsou v pohotovosti a situaci prověřují.

„Ve městě máme ty nejpokročilejší antiteroristické jednotky v Americe, všichni naši lidé jsou připravení zajistit bezpečnost veřejnosti,“ dodal.

Pyrotechnici zkoumají i malý stříbrný tlakový hrnec, ze kterého vedly ven dráty a který byl nalezen poblíž místa výbuchu. Improvizované zařízení bylo podle policistů napojené na mobilní telefon. Zatím nebylo oficiálně potvrzeno, že by šlo o výbušninu.

Ve Spojených státech by to nebylo poprvé, kdy útočníci použili podobným způsobem tlakové hrnce. Jeden z nejznámějších případů je asi Bostonský maraton v roce 2013, kde útočníci použili právě bomby vytvořené z tlakových hrnců. Ten také použil při sestavování bomby pachatel nevydařeného útoku na newyorské Times Square v roce 2010.

ČTK, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme