Kubánský ministr při otevření ambasády v USA vyzdvihl roli Castra a vyzval k navrácení Guantánama

Kuba a Spojené státy po více než padesáti letech obnovily diplomatické vztahy. Zastupitelské mise v obou hlavních městech se změnily na plnohodnotná velvyslanectví. Na ukončení nepřátelství se loni v prosinci dohodli prezidenti obou zemí Barack Obama a Raúl Castro. Otevření kubánské ambasády se ve Washingtonu zúčastnilo na 500 lidí. Slavnostně otevřít americké velvyslanectví do Havany pojede americký ministr zahraničí v půlce srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za kubánskou stranu dorazil do Washingtonu ministr zahraničí Bruno Rodriguez (vpravo)

Za kubánskou stranu dorazil do Washingtonu ministr zahraničí Bruno Rodriguez (vpravo) | Zdroj: Reuters

Den odstraňování bariér - tak označil obnovení diplomatických vztahů a historickou návštěvu kubánského kolegy americký ministr zahraničí John Kerry.

Podle něj jsou Spojené státy odhodlané být dobrým sousedem Kuby. Ministr nicméně připustil, že i přes posun zůstávají v pohledu na mnohé otázky mezi oběma vládami zásadní rozdíly.

Bruno Rodriguez, který navštívil Washington jako první kubánský ministr zahraničí od roku 1958, vyzdvihnul roli Fidela Castra. Americké úřady vyzval ke zrušení hospodářského embarga a navrácení vojenské základny Guantánamo.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme