Kubánský prezident vyzval ke zmírnění amerického embarga vůči Kubě

Kubánský prezident Raúl Castro vyzývá Spojené státy k dalšímu zmírnění embarga vůči Havaně. Řekl to v projevu na summitu latinskoamerických a karibských států v Kostarice. Kuba prý také při jednáních se Spojenými státy nepřipustí žádný tlak, který by se týkal jejích vnitřních záležitostí. Obě země se podle Castra musí naučit žít vedle sebe civilizovaným způsobem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kubánský prezident Raúl Castro a americký prezident Barack Obama se v prosinci dohodli na normalizaci poměrů mezi zeměmi

Kubánský prezident Raúl Castro a americký prezident Barack Obama se v prosinci dohodli na normalizaci poměrů mezi zeměmi | Zdroj: Reuters

„Je třeba respektovat rozdíly mezi oběma vládami a spolupracovat v otázkách společného zájmu. Ale to všechno neznamená, že Kuba ustoupí od svých ideálů nezávislosti, sociální spravedlnosti. Ani že se vzdá některé ze svých zásad nebo třeba jen milimetru své národní suverenity,“ řekl Castro.

Poznamenal také, že cesta k normalizaci kubánsko-amerických vztahů bude dlouhá a těžká. Něco podobného naznačila i poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová, která navštívila Havanu minulý týden. S Kubánci projednávala otevření velvyslanectví, na kterém se obě země dohodly.

Raúl Castro také chce, aby prezident Barack Obama využil svých pravomocí a embargo vůči Kubě zrušil úplně.

„Hlavní problém jsme stále nevyřešili. Hospodářské, obchodní a finanční embargo, které způsobilo obrovské škody lidem a ekonomice a které představuje porušení mezinárodního práva, musí skončit,“ řekl na summitu latinskoamerických a karibských zemí Castro.

Normalizace vztahů navíc podle něj nebude úplná, dokud Spojené státy nevrátí námořní základnu Guantánamo.

Řada republikánů s narovnáním vztahů nesouhlasí

Aby se vztahy mezi Washingtonem a Havanou zcela normalizovaly, potřebuje prezident Obama souhlas Kongresu.

Obě komory ale teď ovládají republikáni a řada senátorů této strany s narovnáním vztahů nesouhlasí. Kuba podle nich zůstala nedemokratickou zemí, kde vládne jedna politická strana, která potlačuje disent a ovládá média.

Prezidenti Barack Obama a Raúl Castro se na normalizaci poměrů dohodli v prosinci loňského roku. Skupina amerických zákonodárců dorazila do Havany na vůbec první návštěvu od zlepšení vztahů mezi Kubou a Spojenými státy 18. ledna.

Rozhovory v Havaně byly nejdůležitějším setkáním za poslední desítky let. Spojené státy přerušily s Kubou kontakty v roce 1961, dva roky po nastolení komunistického režimu.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme