Kubánští emigranti v USA politické oteplování většinou vítají

Nad kubánskou ambasádou ve Washingtonu dnes zavlaje národní vlajka. Spojené státy a Kuba oficiálně zpečetí obnovení diplomatických vztahů otevřením plnohodnotných velvyslanectví. Američtí Kubánci politické oteplování většinou vítají. Věří, že se situace může změnit i na Kubě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtvrtfinále fotbalového Zlatého poháru v Baltimoru mezi USA a Kubou

Čtvrtfinále fotbalového Zlatého poháru v Baltimoru mezi USA a Kubou | Zdroj: Reuters

V naplněném hledišti čtvrtfinále fotbalového Zlatého poháru v Baltimoru by teoreticky mohly vřít národní vášně. Tým Spojených států bojuje s Kubou o postup do semifinále mistrovství Severní a Střední Ameriky.

Vyšponované jsou ale jen sportovní emoce, desetitisíce fanoušků tu aplaudují bok po boku, skupinka kubánských nadšenců s úsměvem tleská gólům soupeře, který reprezentanty Havany drtí jedním gólem za druhým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co od historických změn mezi Washingtonem a Havanou očekávají američtí Kubánci, zjišťovala Lenka Kabrhelová

"Je to historická událost. Ať už si coby člen americké kubánské komunity myslíte cokoli o politickém sbližování a americké i kubánské vládě, dnes jsme tu všichni z jednoho důvodu - abychom podpořili kubánské sportovce, pro které to sem vůbec nebyla jednoduchá cesta," říká Lorna Virgilová, která se narodila v Havaně a ve Spojených státech žije 35 let.

Stejně jako mnoho emigrantů se ale obává, že z něj nakonec nebudou těžit obyčejní Kubánci, kteří pod tíhou režimu strádají ekonomicky i ztrátou základních svobod.

Ve Washingtonu zavlaje kubánská vlajka, Kuba po 54 letech otevře ambasádu

Číst článek

Mnozí dál hledají šťastnější život ve Spojených státech. Však i samotný kubánský fotbalový tým prořídl o pět hráčů, kteří během šampionátu zběhli. 35letý Joan Lasagua, sám také emigrant, není překvapený.

"Spojené státy nabízejí lepší příležitosti ve všech směrech - ať už v práci, nebo fotbale. Šanci tu dostane každý," je přesvědčený Joan, který prý ale chce věřit, že s postupným otevíráním se světu, se situace na Kubě změní.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme