Kvůli další sněhové bouři v USA kolabuje doprava, Boston vyhlásil stav nouze

Na východní pobřeží Spojený států udeřila po několika dnech další sněhová bouře. Ze středozápadu přišly přívaly sněhu, mrznoucího deště a silný vítr. Dopravní chaos hlásí úřady od Nebrasky až po New York, kde za posledních několik hodin napadly desítky centimetrů sněhu. Kvůli počasí přišlo od neděle o život deset lidí. Boston vyhlásil stav nouze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severovýchod USA čelí přívalu sněhu

Severovýchod USA čelí přívalu sněhu | Zdroj: Reuters

Nejvíce problémů způsobují masy sněhu v dopravě, především letiště jsou paralyzovaná. Už od víkendu zrušily letecké společnosti šest tisíc spojů.

Problémy se dotkly i cestujících v místech, kde tolik nesněží, ale nemohou se dostat do svých domovů. Například na letišti ve Phoenixu, kde se hrál finálový zápas poháru amerického fotbalu, uvízli fanoušci vítězného týmu New Englands Patriots, protože jejich letiště v Bostonu nepřijímá.

Tam také o jeden den odložili triumfální průvod městem po vítězství místního klubu v Super Bowlu. Na trase průvodu ležely hory sněhu.

Odložen je i výběr poroty pro proces s bostonským teroristou Džocharem Carnajevem. Protože do práce nedorazila více než třetina zaměstnanců chicagské věznice, v níž je 9000 trestanců, zůstali vězni celý den v celách.

Starosta Bostonu Martin Walsh vyzývá obyvatele velkoměsta, aby raději nikam nejezdili autem. Když už lidé musí ven, lepší je prý použít veřejnou dopravu. Autobusy a vlaky ale nabírají zpoždění.

Severovýchod USA čelí přívalu sněhu | Foto: Reuters

Velkoměsto New York počítá s tím, že tentokrát se předpovědi meteorologů naplní a napadne 15 centimetrů sněhu. Starosta Bill de Blasio oznámil, že město připravilo 500 sypačů a 1600 pluhů.

Školy výuku nerušily, odřeknuty byly pouze plánované výlety. Bez proudu se kvůli bouři ocitly asi dvě tisícovky Newyorčanů.

Čeká se, že v oblasti Nové Anglie – na severovýchodním pobřeží Spojených států – se k 60 centimetrům z minulého týdne přidá asi ještě dalších 30 centimetrů.

Sever USA se potýká s už druhou sněhovou bouří za týden. Nárazový vítr, námraza, a sněžení se týká oblasti od Bostonu po New York a také části středozápadu. Po bouři má následovat velmi studený vítr a chladné počasí.

Sněhová nadílka na předměstí Chicaga | Foto: Reuters

Pavel Novák, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme